У РУМИ ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРЈ

Поводом 20. годишњице агресије НАТО алијансе на СР Југославију, Савез бораца Општине Рума организовао је данас комеморацију и полагање венаца на спомен обележје погинулим борцима 90-99., на Градском гробљу у Руми. Венце су положили представници локалне самоуправе у Руми, представници Савеза бораца општине Рума као и многе друге сродне организације и грађани.

Томислав Милић, председник СУБНОР-а Општине Рума истакао је да је варварским бомбардовањем једне суверене државе, тим безумним чином агресије темељеним на пропаганди заснованој на лажима, грубо повређена повеља Уједињених нација и погажено међународно право. Милић је додао да је наша обавеза као народа да овај дан, докле год постојимо, обележавамо и сећамо се невиних жртава.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић констатовао је да je НАТО агресијом пре две деценије погажена истина, правда и морал, те да су погажени сви они принципи на којима треба да функционише међународна заједница.

„Постоје многи они из међународне заједнице који желе да све оно што се на овом простору дешавало падне у заборав, још горе је што постоје они који желе да се понашамо као да се ништа није десило, а најгоре је то што постоје и они који налазе оправдања за агресију. На нама је да се сваке године окупимо на овом месту, да сложно искажемо поштовање према свима онима који положили животе за своју отаџбину. То морамо чинити и из пијетета према жртвама, али и из обавезе коју имамо према генерацијама које долазе и које треба да негују нашу слободарску трацицију“, рекао је Ковачевић.

Као и сваке године свештвенство Српске православне цркве у Руми служило је парастос жртвама рата, а са дужним поштовањем говорено је и о суграђанима коју су изгубили животе у току НАТО агресије.

Цивилна жртва је била Румљанка Милена – Цица Малинић, настрадала у гранатирању аутобуса, у тренутку када је ишла да обиђе сина који је служио војни рок на Косову и Метохију, погинули су и војник Бранко Чутурило из Кленка и припадник посебних јединице Полиције, у саставу јединице Сомбора, Жељко Раужан из Хртковаца. У жртве се са правом убраја и Миша Убоја, младић који је погинуо 1998. године као редован војник у сукобу са шиптарским терористима.

Извор: Општина Рума