У САЈАНУ КОСИЛИ ЖИТО КАО ПРЕ СТО ЛЕТА

Желећи да од заборава сачувају обичаје везане за жетву на старински начин, у Сајану су покренуте живописне Севернобанатске жетвене свечаности. По спарном времену данас се надметало 16 екипа из овог дела Баната и Бачке, и суседне Мађарске, а традиционалној манифестацији присуствовали су гости из Словачке и Румуније:

– Иако већ данима кише не заобилазе ни наш атар, успели смо да пронађено парцелу на којој су учесници 22. Севернобанатским жетвеним свечаностима показали шта знају и умеју. Поред изгледа косца и његових помагача, оцењивала се висина покошене стрњике, и начин на који су сложени снопови. Бодовала се оштрина косе,али и како је припремљен жетелачки доручак. Нарочито нас је обрадовало учешће младих косаца из Остојићева, Црне Баре и Сајана – рекла је Шара Бењоцки, председница КУД-а “Ади Ендре”. Да се овом манифестацијом, на најлепши могући начин, негује традиција, али и млађим нараштајима показује како се некад скидала летина, потврдио је и Имре Кабок, члан Градског већа:

– Локална самоуправа подржава ову лепу манифестацију. Лепо је видети да су млади људи спремни да се активно укључе у светковину, у част житу и хлебу. Била је права милина видети како, раме уз раме, млади косе са старијим и искуснијим косцима – навео је Имре Кабок. И овога пута једина жена косац била Естер Фекете из Сајана. Она је већ неколико пута побеђивала, а друштво су јој правили унуци:

– Повела сам их да се окушају у ручној косидби. Косу сам први пут у руке узела кад сам имала 14 година. Мене је ручној косидби жита научио покојни отац – испричала је она.

Извор: Град Кикинда