У САЈАНУ ОДРЖАНЕ СЕВЕРНОБАНАТСКЕ ЖЕТВЕНЕ СВЕЧАНОСТИ

Младост и искуство, оличено у 17 вредних екипа из Мађарске, Румуније и овог дела Војводине, данас је на 23. Севернобанатским жетвеним свечаностима имало исти задатак и муке. Док је врело јулско сунце из њих извлачило последње атоме снаге, екипе су се надметале у ручној косидби жита:

– У овом такмичењу брзина није најважнија. Поред изгледа косца и његових помагача, оцењивала се висина покошене стрњике и начин на који су сложени снопови. Бодовала се оштрина косе, али и како је припремљен жетелачки доручак. Нарочито нас је обрадовало учешће младих косаца из Сајана. У тој екипи најмлађи члан има само десет година. Екипу је предводио петнаестогодишњи Ричард Фекете- рекла је Шара Бењоцки, председница КУД-а “Ади Ендре” и нагласила да овом манифестацијом, на најлепши могући начин, негују традицију и млађим нараштајима показују како се некад скидала летина. Другу домаћу екипу, за ову прилику, појачао је Горан Думитров, члан ГВ за сеоске месне заједнице:

– Локална самоуправа већ годинама подржава ову лепу манифестацију. Активно сам се, са косом у рукама, укључио у Севернобанатске жетвене свечаности. Све похвале организаторима, али и учесницима традиционалног такмичења- казао је Думитров. И овога пута, пажњу је привукла једина жена косац, Естер Фекете из Сајана. Она је већ неколико пута побеђивала, а друштво су јој правио управо Горан Думитров. Имре Тот Кираљ (79) из Суботице, био је најстарији учесник Севернобанатских жетвених свечаности, а ни овога пута није изостало такмичење у гурању паорских кола и трчање босим ногама по стрњишту.

Извор: Град Кикинда