У САВИНОМ СЕЛУ ОДРЖАН ПРВИ КОНЦЕРТ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

У Савином Селу, у општини Врбас, одржан је први концерт класичне музике.
Наступили су новосадски уметници, квартет Пнеума и сопран Оливера Болта, уз пратњу пијанисте Јожефа Ритера. Концерт је део пројекта "Зрна" који реализује удружење грађана Дунавска соната, у оквиру ког се другу годину заредом одржавају концерти класичне музике у мањим местима у Војводини како би се културна дешавања делом изместила из великих центара, а уметници и локална заједница
подстакли да активно креирају културну сцену у свом месту. Покровитељ
овогодишње концертне сезоне је Покрајинска влада, а манифестацију
подржава и Министарство културе. Специјални гост на веома посећеној приредби у Основној школи Бранко Радичевић у Савином Селу био је песник Благоје Баковић, који је говорио стихове из поеме Зрно соли. Концерту је присустовао и Милорад Бојовић, народни посланик и члан Одбора за културу Скупштине Србије.
Квартет Пнеума" који чине Димитрије Бељански, Андријана Рајић, Нина Хениг и Стефан Милојевић. У репертоар су уврстили дела Арноа Бабаџањана, савремених композитора Мередита Монка, Јапанца Руичија Сакамота, Џејмса Ласта, али и композиције српских аутора Јоване Филиповић и Димитрија Бељанског, пијанисте Пнеуме.
Према речима Јоване Вујтовић, помоћника председника Општине, у Врбасу се одржава више значајних културних манифестација, као и да се на нивоу општине издвајају значајна средства за подршку установама и институцијама културе.
– Савино Село је место у ком се већ 33 годинe одржава Невенов фестивал деце песнима.
Фестивал Невен је уз фестивал Поеизије младих једна од најважнијих песничких смотри у Војводини и Србији, а однедавно смо добили и Интернационални фестивал свирања на трационалним инструментима.
Наравно то је само део културног стваралаштва које се реализује у општини Врбас и који ми подржавамо из општинског буџета. А ове године смо за развој културе предвидели близу 100 милиона динара. Будући да у нашем селу постоји истурено одељење Музичке школе из Врбаса, радо смо узели учешће у пројекту Зрна који промовише класичну музику у мањим местима – рекла је Јована Вујтовић.
Сопран Оливера Болта у клавирској пратњи Јожефа Ритера, побрала је велике симпатије изводећи дело Васе Живковића Ако тебе љубит не смем, наполитанску песму Санта Луција и Тамо далеко Према речима, Милице Трифунов, директора Дунавске сонате наступ у Савином Селу има изузетан значај зато што сваки културни садржај или манифестација има вишеструко већу вредност, ако су уприличени у мањој средини.
– И овде у Савином Селу добили смо нову потврду да је публика у сваком месту наклоњена врхунској уметности. Концерт је био изузетно посећен, а реакције публике су биле фантастичне. Наш пројекат се заснива на чињеници да грађани малих места нису ненаклоњени уметности, већ да немају прилику да присуствују културним догађајима тог типа, јер је правило да су они резервисани за публику у великим градовима. Велико интересовање грађана за концерте класичне музике, од Савиног
Села, Војводе Степе, Растине, Ранчева, па до Пивница, Велебита и других места у којима смо организовали концерте, потврђују оправданост мисије Дунавске сонате – каже Милица Трифунов.
Први концерт, у оквиру овогодишње турнеје Зрна одржан је у Велебиту поред Кањиже. Куриозитет је да је више од половине житеља тог места присутвовало приредби. У оквиру манифестација широм Војводине приређују се и Зрнца, музичке радионице намењене деци која са члановима квартета Пнеумаразговарају о
музици, али се и опробавају у свирању инструмената.