У СЕПТЕМБРУ ПОЧИЊЕ ГРАДЊА БРЗЕ ПРУГЕ НС – СУ

Сва предузећа и службе у Врбасу спремне су да пруже логистичку подршку за ефикасан почетак радова на градњи брзе пруге Суботица – Нови Сад, констатовано је данас на састанку руководства општине Врбас са представницима Јавног предузећа „Инфраструктуре железнице Србије“, Саобраћајног института ЦИП и конзорцијума кинеских компанија „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“, које ће градити пругу. Разговарало се о припремним активностима које је потребно обавити пре почетка радова на деоници кроз Врбас, који су заказани за септембар 2021. године, затим измештању инфраструктурних објеката, смештању материјала и уређењу железничке станице, као и организацији саобраћаја у граду у време радова.

„Општина Врбас и све њене службе и предузећа пружиће пратећу логистичку подршку, која је неопходна да се пројекат од значаја за целу Војводину и Србију реализује у предвиђеним роковима. Изградња нове, брзе пруге веома је значајна за Врбас и све наше становнике и привреднике. Савремена пруга и модерни возови омогућиће лакше и брже путовање Врбашана. Врбас је важан индустријски центар, и за наш бржи развој важно је обезбеђивање квалитетнијег транспорта роба и услуга. Уз то, нова пруга ће омогућити брже и ефикасније привлачење страних инвестиција и унапређење привредног амбијента у нашем граду. На тај начин моћи ћемо боље да искористимо све потенцијале и могућности развоја које обезбеђују председник Александар Вучић и Влада Србије“, рекао је након састанка председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Пруга Нови Сад – Суботица дуга је 108 километара и део је међународног коридора Београд- Будимпешта. Уговор о финансирању потписан је са кинеском Ексим банком. Пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице, обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге и пута, као и уградњу нове електротехничке инфраструктуре за велике брзине. Радове вредне око 1,16 милијарди долара изводи кинески конзорцијум „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“. Рок за извођење радова је 33 месеца.

Извор: Општина Врбас