У ШИДУ УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 10 НОВОСАГРАЂЕНИХ СТАНОВА ИЗБЕГЛИЧКИМ ПОРОДИЦАМА ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

У Шиду су данас уручени кључеви 10 станова намењених избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма – потпројекат 2.

Зграда се простире на 792,00 м2, а укупна вредност радова износила је 343.791,77 евра. Употребна дозвола издата је 20.септембра 2022.године.

Данашњем догађају присуствовали су Зоран Семеновић, председник општине Шид, Светлана Велимировић, заменица комесарке за избеглице и миграције Републике Србије, Мирјана Максимовић, представница Делегације Европске уније у Србији, Ружица Банда, представница ОЕБС-а, Јован Лазаров, заменик директора Јединце за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних организација и институција.

“Данас је значајан дан за ове дивне породице које су коначно дочекале свој нови дом. Данашњи дан означава крај једног дугог и, могу слободно да кажем, трновитог пута, дугог више од 30 година, када су напустили огњишта и дошли у своју Србију. Желим вам да у новим становима будете испуњени срећом и љубављу, и да са својим породицама проживаљавате само лепе тренутке и стварате нове успомене. Комесаријат за избеглице и миграције брине у континуитету о избеглим и расељеним лицима. У оквиру Регионалног стамбеног програма корисницима je до сада додељенo укупно 6829 стамбених решења, а када говоримо о Шиду, укупнa подршка пружена је за 358 породица, што кроз буџетска средства, што путем донаторских средстава, а са циљем њиховог стамбеног збрињавања или економског оснаживања“, поручила је комесарка Наташа Станисављевић.

У свом обраћању председник општине Шид, Зоран Семеновић, захвалио је породицама на поверењу које су указивали руководству општине док су стрпљиво чекали да се радови на изградњи њихових нових домова приведу крају и пожелео им срећу коју ће надаље градити у становима које могу звати својим. Председник општине Шид захвалио је и партнерима, Комесаријату за избеглице и миграције РС и Јединици за управљање пројектима на међусобно пруженој подршци и истрајању да заједничким снагама стамбено збринемо ових десет породица.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је и вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Шид