У СКУПШТИНИ АПВ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕНЕ У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ“

У организацији Женске парламентарне мреже  у Скупштини АП Војводине одржана je Конференција „Жене у политичком животу“.

Поздрављајући учеснике и организаторе, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изразио је велико задовољство што Женска парламентарна мрежа Скупштине АП веома успешно ради и што је Скупштина АПВ место на којем се деценијама уназад интензивно разговара о људским правима. Он је додао да је тема данашње конференције веома важна не само са аспекта броја жена које учествују у политичком животу, већ због квалитативног значаја и доприноса које оне у политици пружају.

У првој панел дискусији на конференцији, којом је модерирала Миа Страјин, координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине, пажња је била посвећена изазовима, препрекама и искуствима жена у политичком животу.

О својим искуствима и ставовима на ову тему говориле су Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије и прва жена градоначелница у историји Новог Сада, Душанка Голубовић, градоначелница града Сомбора и мр Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци.

Верујемо да жене могу једнако добро да раде свој посао и да обављају важне функције као и мушкарци, а солидарност међу женама је кључна у остваривању већег учешћа жена у политици и на јавним функцијама, поручиле су панелисткиње.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић нагласила је да се Србија налази на 24 месту у свету по заступљености жена у парламентима, међу 10 у којима су жене на челу Владе и међу 55 држава у којима је на челу државног парламента жена. Према њеном мишљењу солидарност међу женама мора бити већа како би се постигло веће учешће жена на јавним функцијама.

„У својој каријери наилазила сам на различите препреке, али се са њима морамо храбро суочавати. Веома сам поносна на то што сам била градоначелница Новог Сада, и прва у историји наше земље градоначелница  коју су на ту позицију грађани директно изабрали“, казала је Маја Гојковић.

Када је у питању учешће жена у политици, порука је да то јесте тешко, али да није немогуће.

У том смислу, изузетно је важна женска поменута солидарност и подршка, али исто тако и подршка породице, брачних партера, јер је то једини прави пут да побољшамо положај жена у друштву, нагласила је Душанка Голубовић, градоначелница града Сомбора.

„Функција градоначелнице је веома изазовна функција, јер код нас на жалост, независно од система постоје различита очекивања, а изазов је створити јасан ауторитет да можеш да решиш одређене проблеме, што представља потврду храбрости и одважности да најпре прихватите те изазове, изађете из зоне страха и да на крају изађете као победница“, казала је градоначелница Сомбора.

У наставку конференције одржана је интерактивна сесија на којој је дискутовано о оснаживању жена за учешће у политичком животу, женским мрежама у парламентима, јавно заговарању, као и о јавном наступу представница механизама родне равноправности. Своја виђења, мишљења и искуства представиле су: Смиљка Јовановић, покрајинска секретарка за финансије, Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Дина Вучинић, одборница у Скупштини града Новог Сада.

Конференцији „Жене у политичком животу“ присуствовале су и потпредседнице Скупштине АП Војводине Снежана Седлар и Александра Ђанковић.

Извор: Град Сомбор