У СОМБОР СТИГЛО ПРВИХ 100 РЕЦИКЛАЖНИХ КОНТЕЈНЕРА ЗА ОДЛАГАЊЕ СТАКЛЕНЕ АМБАЛАЖЕ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић посетили су  данас Рециклажни центар ЈКП „Чистоћа“ Сомбор у који је стигло првих 100 контејнера за одлагање стаклене амбалаже. Набавка контејнера део је пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“, који је покренула Немачка развојна сарадња – ГИЗ, у сарадњи са оператерима амбалажног отпада – компанијама Секопак, Пакомак и Екопак. Пројекат се спроводи у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини и имплементирају га НАЛЕД, Регионална развојна агенција Херцеговине (РЕДАХ) и Заједница јединица локалних самоуправа (ЗЕЛС) из Северне Македоније.

„Град Сомбор и Град Ниш су једини градови који су препознати кроз овај пилот пројекат. У граду ће, поред ових 100 контејнера који су стигли, стићи још 50, тако да очекујемо да у јануару кренемо и са постављањем. Очекујемо после празника да стигне и возило и да ових 150 контејнера буде постављено како у граду тако и у свих 15 насељених места и приградским насељима. Свакако, циљ целог пројекта је да се прикупљање стаклене амбалаже повећа за 20%“ истакао је овом приликом градоначелник Ратковић.

Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ спроводи се у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини са циљем да се повећа количина прикупљене и рециклиране стаклене амбалаже за 20%. Град Сомбор и Град Ниш су одабрани у оквиру пројекта као први градови у Србији у којима ће бити постављени рециклажни контејнери за стаклену амбалажу.

Извор: Град Сомбор