У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА

Сомбор је 15. фебруара био један од градова у Србији у којима је у организацији НУРДОР-а обележен Светски дан деце оболеле од рака. Овогодишња кампања одржава се под слоганом „Бити херој“, а Сомборци су симболичним пуштањем балона храбрости и љубави послали поруку подршке за све мале велике суперхероје.

Волонтерка НУРДОР-а Нада Шућур Живановић захвалила се на подршци која је оболелој деци и њиховим родитељима потребна током целе године, указавши на значај добровољног давања крви и донирања матичних ћелија у лечењу оболелих. „Ако вам кажемо да у нашој земљи од 100 људи који могу дати крв, то уради само троје – јасно је да можемо и морамо боље! Такође, у нашој земљи постоји свега око 10 000 регистрованих давалаца коштане сржи на 7 милиона становника. Управо крв и коштана срж су веома често оно што детету оболелом од рака спашава живот. Позивамо вас да постанете редовни давалац крви и потенцијални давалац коштане сржи већ данас. Вама ће то одузети 20 минута, а некоме ћете подарити нову шансу за живот“ нагласила је Шућур Живановић.

Акцију је и ове године подржао Град Сомбор, а присутне је испред локалне самоуправе поздравила чланица Градског већа Антонија Нађ Косановић, која је послала поруку подршке и охрабрења оболелој деци и њиховим родитељима, у нади да ће што пре изаћи као победници.

Докторка опште медицине Стефани Делић представила је важност, начин и процедуру донирања матичних ћелија, а подршку акцији дали су и Дечији хор „Шарени вокали“, Црвени крст Сомбор са својим волонтерима, Ирина Николић, Зумбице и Кик бокс спортски клуб „Sledgehammer team“.

Извор: Град Сомбор