У СРБИЈИ УКУПНО 5.994 ОСОБЕ ЗАРАЖЕНЕ КОРОНАВИРУСОМ

Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 3.462 особe, а да су 304 лабораторијска налаза била позитивна на коронавирус, док је седам особа преминуло.

Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да су до данас хоспитализоване 3.853 особе, да је 126 пацијената на респиратору, а да је укупно 637 особа излечено.

Укупно је тестирано 36.028 лица, нагласио је он и додао да су од седам преминулих особа, четири мушког, а три женског пола.

Од почетка епидемије, у нашој земљи су укупно заражене 5.994 особе, преминуло је 117 лица, при чему проценат смртности износи 1,95, додао је Гојковић.

Покрајински секретар за здравство je, такође, навео податак да је од почетка епидемије, тестирано 6.795 здравствених радника, од којих су 642 позитивна на коронавирус.

Гојковић је указао на то да је на Инфективној клиници КЦС хоспитализована 51 особа, у старом делу нишког Клиничког центра 212, а у новом делу те установе налази се још 368 пацијената.

Према његовим речима, у КЦ Војводина збринуто је 119, у КЦ Крагујевац 100, у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ 289 , на Клиници за пулмологију КЦС 81, у КБЦ „Земун“ 308, у КБЦ „Звездара“ 312, у Општој болници Панчево 177, у Општој болници Лесковац 90, у Војној болници Карабурма 69 и на Институту Бањица 58.

Када је реч о привременим болницама са лакшим случајевима болести  COVID-19, на Београдском сајму је смештено 419 пацијената, у Хали „Чаир“ и хотелу „Центротурист“ у Нишу 276, у Дому студената Ниш 224 и у Ученичком дому у Нишу 105, на Новосадском сајму 192, средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару 27 и пет на Инфективном одељењу новопазарске болнцице, прецизирао је он.

У Специјалној болници Јунаковић код Апатина, како је рекао, смештено је 30 оболелих, на Институту Селтерс у Младеновцу 88, у Бањи Ковиљачи 54, у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи 32, а у Институту Нишка бања 166.

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да вирус слаби и да је на ред дошло питање попуштања мера, при чему је најавио да ће после празника старијим грађанима, који су више од 30 дана били у кућној изолацији, бити омогућено кретање.

Он је објаснио да ће вероватно уторком, петком и недељом особама старијим од 65 година бити омогућено да изађу и прошетају на пола сата, у пречнику од 600 метара од куће и то у време полицијског часа.

Кон је оценио и да се ситуација са епидемијом побољшава, тако да ће се рестриктивне мере за све постепено попуштати.

Он је, међутим, упозорио на то да није иста ситуација у свим деловима Србије, као и да на простору Ниша, Прокупља и Алексинца има већи проценат позитивних на коронавирус у односу на друге делове земље.

Међутим, у Београду је у једном дану свега 6,2 одсто било позитивно, што показује да се губи потенцијал вируса, нагласио је Кон и додао да у Јагодини, на пример, има 20,4 одсто позитивних од тестираних.

Према његовим речима, у Војводини је, такође, значајно смањен број заражених, тако да долази на ред попуштање мера.

Већ је присутно и размишљање економиста да треба да дође до попуштања по питању рада компанија, а лекари се залажу да то буде поступно, закључио је Кон.