У СРБОБРАНУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА РАЦИЈЕ У БАЧКОЈ

У Србобрану је данас обележена 79. годишњица Рације у јужној Бачкој, која је спроведена између 04. и 29. јануара 1942. године у Шајкашкој области, Новом Саду и Бечеју. Током нешто више од три недеље организованог спровођења масовних злочину, живот је изгубило готово 4.000 људи. У цркви Светог Богојављења Господњег, одржан је парастос невиним жртвама рације, који је служио епископ бачки Иринеј.

Обележавању годишњице присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, председник општине Србобран Радивој Дебељачки, црквени великодостојници Епархије Бачке и грађани Србобрана. 

„Сећамо се данас и одајемо пијетет невиним жртвама рације у јужној Бачкој, међу којима је било и жена, деце и стараца. Разлог због чега су мучени, убијани и прогањани од стране злочинаца било је ништа друго до припадност другој вери и нацији. За време три недеље трајања рације хиљаде људи је изгубило своје животе или је зверски малтретирано, а многи су послати у логоре из којих се неки нису вратили.

По броју жртава, рација је у Србобрану имала мању размеру него што је то био случај у Новом Саду, шајкашким насељима или у Бечеју, али је била једнако сурова и бескрупулозна као што је то било и у другим местима. Сећањем на те људе, којима су животи насилно угашени, не само да одајемо почаст већ и извлачимо поуке да се тако нешто никада не понови, и да не делимо људе по етничкој припадности, већ по томе ко је човек а ко то није.

Ми данас са поносом истичемо богатство културних идентитета и складан живот свих народа на овим просторима, на чему треба да истрајемо разумевајући историју, уз поштовање свих жртава без обзира на чијој страни се налазе. Нека нам сећање на догађаје из хладног јануара 1942. године буде опомена да се овакви и слични догађаји више никада не понове и да не постоји оправдање за почињени злочин. Не заборавимо да је мир увек тешко изградити а веома лако срушити. Нека је вечна слава жртвама рације у јужној Бачкој“, рекао је обраћајући се први присутнима Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. 

„Рација у јужној Бачкој, које се данас сећамо, јесте злочин који је, по садизму и свирепости оних који су га починили, био страшнији од било чега што је – и пре и после тога – виђено на овим просторима. Ми смо данас овде да још једном заједно подсетимо на тај злочин и да га осудимо, али и да се, пре свега, са најдубљим пијететом поклонимо сенима невиних жртава, које је од њихових џелата делило само то што су припадали другој вери и другој нацији. Обележавање оваквих годишњица није само израз поштовања за невине страдалнике, већ је истовремено и упозорење и порука. Ово је упозорење да се злочини попут оног који се у јужној Бачкој догодио пре 79 година никада не смеју заборавити, да се више никада и нигде не би поновили. Порука је да је свако од нас дужан да учини све што је у његовој моћи да то спречи и да ту обавезу, као завет, мора да пренесе и на генерације које долазе. Српски и мађарски народ, последњих година посебно, граде чврсте темеље и чврсту кућу заједничке будућности. Таква будућност мора и имаће све више узора у великим примерима из заједничке прошлости. Али, и са друге стране, сећање на жртве такође мора бити опомена да та кућа у будућности буде чврста, заснована на истини, заједничким плановима, хришћанској љубави, на узорима из заједничке историје који ту будућност осветљавају“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић. 

Поводом првог обележавања Рације у Бачкој у Србобрану, на цркви Светог Богојављења Господњег постављена је спомен плоча посвећена овом дану и догађају који је обележен, испод које су представници локалне и покрајинске власти положили венце.

Снимак обележавања Рације у Бачкој, који је директно преношен на РТВ, можете видети ОВДЕ.

Извор: Општина Србобран