„У СРЦУ СРЕМА“ СЕДМИ ПУТ У ШИМАНОВЦИМА

Девето децембарско вече у Шимановцима било је у знаку народне традиције, игре и песме, сремачких дивана и тамбурашке музике, али и позоришта. У сали Дома културе у Шимановцима одржано је Сремачко вече под називом „У срцу Срема“, у организацији Удружења жена „Шимановчанке“ у сарадњи са Месном заједницом Шимановци и Културним центром „Пећинци“, а под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Све је почело играма из Срема које су извели чланови Културно-уметничког друштва „Искон ветерани“ из Шимановаца, а у програму који је водио глумац Милан Мића Дудић из Голубинаца, који је и сам говорио „Сремачке диване“, представили су се Александар Ђорђевић, аутор књиге „Шимановци“, као и писци Стеван Видовић Брица из Голубинаца и Ђока Филиповић из Путинаца.

Председница УЖ „Шимановчанке“ Душица Милошевић подсетила је да се ова манифестација одржава већ седму годину заредом.

„Претходних година организовали смо књижевно-сликарске вечери у оквиру којих су се представљали писци и сликари из Шимановаца и околине, а ове године по први пут смо хтели да цео програм посветимо Срему. Све оно што ради наше удружење, а ту пре свега мислим на ручне радове, представили смо публици на посебном штанду“ – рекла је Милошевић и посебно се захвалила удружењима жена „Сремица“ и „Колевка Срема“ из Пећинаца, „Мајка Ангелина“ из Купинова и „Веселице“ из Деча на подршци и сарадњи коју имају.

Председник Савета Месне заједнице Шимановци Александар Мандић изразио је задовољство одзивом публике и истакао изузетно добру сарадњу са Удружењем жена „Шимановчaнке“, али и пећиначким Културним центром.

„Одзив публике показује да је публика у Шимановцима итекако заинтересована за овакве тематскe вечери у оквиру којих представљамо све оно што раде не само Шимановчани, већ сви они који се баве Сремом кроз писање, игру и песму, али и објектив и позориште“ – истакао је Мандић.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња каже да се културно-уметнички и образовни програми централне установе културе у општини Пећинци шире на сва насеља, са циљем да култура стигне до сваког грађанина.

„Током читаве године сарађујемо са удружењима жена на нашој територији и увек се радо одазовемо када нас позову у госте. С обзиром да је ова манифестација тематски везана за Срем, наша установа је програм употпунила позоришном представом која се бави управо сремачким менталитетом и животом“ – рекао је Деврња.

Након сремачких дивана, посетиоци су били у прилици да погледају црну комичну монодраму „Косана, удовица овдашња“, рађену по тексту Ђоке Филиповића, у режији Слободана Станковића, у којој игра чланица Драмске секције КЦ-а Јелена Недељковић.

Након официјелног дела програма, дружење је настављено уз шимановачке тамбураше.

Извор: Општина Пећинци