У СРПСКОЈ ЦРЊИ ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ БИЦИКЛИСТИЧКОГ ТУРИЗМА

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић учествовала је на промотивној конференцији, поводом отварања Регионалног центра за развој циклотуризма – првог центра оваквог типа у Србији – који се налази на самој граници са Румунијом код Српске Црње.

На овај начин означен је завршетак пројекта финансираног из средстава ЕУ преко програма прекограничне сарадње Србија-Румунија, чија реализација је подржана из покрајинског буџета са близу 50 хиљада евра, односно са 92 одсто од средстава која су, као сопствено учешће, требало да обезбеде партнери из Србије.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић нагласила је да АП Војводина подршку у коришћењу средстава из доступних фондова ЕУ обезбеђује путем три механизма, са циљем да покрајински буџет буде упориште финансијске подршке носиоцима пројеката које финансира ЕУ на територији АП Војводине, посебно кад су у питању мање развијене општине.

„Покрајинској влади је стало да развоја свих општина и, посебно, што се види управо на примеру општине Нова Црња, на пружању подршке мање развијеним локалним самоуправама, којима се обезбеђује максимални износ средстава који се може доделити по јавном конкурсу. Повећањем лимита са четири милиона на шест милиона динара, општини Нова Црња пружена је прилика да на конкурсу Покрајинског секретаријата за финансије обезбеди средства за суфинансирање и пројекта регионалног центра за напредну ласерску терапију у офталмологији“, рекла је Смиљка Јовановић.

Пројекат под називом „Tour de Banat“, чија укупна вредност износи близу 536 хиљада евра, окупио је три партнера, општину Нова Црња као носиоца пројекта, општину Жомбољ (Румунија) и Регионални центар за друштвено–економски развој Банат, око заједничке идеје да допринесу одрживом економском развоју региона, кроз јачање прекограничне туристичке понуде и стварање услова за развој циклотуризма.