У СРПСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ

Уочи Међународног дана дечје књиге, који се сваке године обележава и у Српском културном центру у Будимпешти, представљено је неколико књижевних издања, која на занимљив и деци пријемчив начин третирају теме и јунаке из наше историје, али и поједине науке са којима се деца и млади срећу у својим школама.

Сваке године Културни и документациони центар Срба у Мађарској организује обележавање Међународног дана дечје књиге, који се слави 2. априла, на дан рођења великог дечјег писца Ханса Кристијана Андерсена. Ове године, због ускршњег распуста, организатори овог догађаја у српској заједници у Мађарској, овај дан су обележили неколико дана раније, програмом под називом „У сусрет Дану дечје књиге“.

Програм за љубитеље књиге и књижевности за децу, одржан је 10. марта је у Српском културном центру. Како је у најави речено, приступ је био забрањен „противницима пустоловина и љубитељима досаде“, па су се, сасвим оправдано, на промоцији књига окупили они којима пустоловине нису стране, односно љубитељи забаве.

Ученици нижих разреда Основне школе „Никола Тесла“ из Будимпеште, у пратњи својих учитељица, испунили су Српски културни центар смехом и жагором, а дошли су да чују може ли Марко Краљевић да нас насмеје, да пије млеко кроз сламчицу и може ли се уживати у забавним песмама о Марку. Свакако да је одговор на ова питања – може, а све то је деци предочио писац Бранко Стевановић, аутор књиге „Авантуре Краљевића Марка“. Деца су могла да уживају у овој занимљивој промоцији, али су се и сама укључила у расправу о Краљевићу Марку, његовом занимању, његовом буздовану, родитељима, Шарцу, па и самој дечјој машти.

Бранко Стевановић, дечји писац, по први пут је гостовао у Будимпешти, мада је, како смо тада чули, његова књига „Наглавачке“ преведена на мађарски језик. Иза себе има велики број дечјих књига, а добитник је многих награда и признања: „Дечја књига године“ на 52. Међународном београдском сајму књига, „Змајев песнички штап“ на 53. Змајевим дечјим игарама, награда „Невен“ Удружења Пријатељи деце Србије у области популарне науке, за књигу „Урнебесна физика“.

Управо та књига, чији су аутори Светислав Пауновић, Бранко Стевановић и Игор Коларов, представљена је вишим разредима Основне школе „Никола Тесла“ у Будимпешти. Том приликом, децу је поздравио Драгослав Пауновић, који је заједно са Бранком Стевановићем показао деци да физика не мора бити застрашујућа. Уколико професори учине да она буде забавна и поучна. У томе им може помоћи књига „Урнебесна физика“. Они су деци на интересантан и пријемчив начин, путем разних екперимената у које су укључили и саму публику, ученике виших разреда, објаснили каква је наука физика и шта она проучава. Приказали су шта су то ваздух, сила, вода, разна мерења и кретања, као и шта је то маса, а шта густина. Посетиоци су могли да чују и разне интересантне цитате, попут мисли Стивена Хокинга: „Физика ми се свиђа, али цртаће волим“, или цитата америчког физичара Џосаја Вилард Гибса: „Математичар може рећи шта год жели, али физичар мора бити бар делимично нормалан“.

Обе књиге изашле су у оквиру издавачке куће „Лагуна“, а „Урнебесна физика“ је доживела чак десет издања. Илустрације је радила Ана Петровић, кћерка познате дечје списатељице Јасминке Петровић, која је пре извесног времена гостовала у Српској школи „Никола Тесла“ у Будимпешти.

Након промоције, Милан Ђурић, в. д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској, сваком одељењу поклонио је по четири примерка књиге „Авантуре Краљевића Марка“, док је сваки разред виших одељења добио по три примерка књиге „Урнебесна физика“. Књиге су преузеле учитељице, односно разредне старешине одељења.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта