У СТАРОЈ ПАЗОВИ ПОЧИЊЕ ГРАДЊА 169 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ

Камен темељац за изградњу 169 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске које имају пребивалиште на територији општине Стара Пазова положен је данас у Фрушкогорској улици у Старој Пазови, а рок за завршетак је јул 2019.

Финансијска средства за изградњу ових станова у оквиру потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за Савет Европе у вредности од 3,9 милиона евра и делом из буџета општине Стара Пазова у износу од 55 милиона динара.

Према речима надлежних, градњом станова добиће се седам ламела укупне површине преко 11.500 метара квадратних , а рок за завршетак градње је јули месец следеће године.

Полагању камена темељца су присуствовали први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, амбасадор САД у Србији Кајл Скат, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, државни секретар у Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић и представници ОЕБС-а, УНХЦР-а и амбасаде Немачке.

Станови ће се градити у седам стамбених ламела укупне површине 11.654 метара квадратних.

Извођачи радова су Златибор Градња Београд и Кеј из Ваљева.

Финансијска средства за изградњу тих станова су обезбеђена делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за Савет Европе у вредности од 3,9 милиона евра и делом из буџета општине Стара Пазова у износу од 55 милиона динара.

Фабрици је рекао да данашње полагање камена темељца представља почетак новог живота за бројне породице, тако да то није само прављење стамбених зграда.

Те породице су, како каже, чекале дуго да дођу до свог дома, још од страшног рата деведесетих година прошлог века.

„Моја директна порука породицама које ће бити стамбено збринуте је да је ЕУ ваш партнер у проналажењу решења за ваше стамбено питање. ЕУ је убедљиво највећи донатор који је подржао иницијативу за стамбено збрињавање избеглица“, рекао је Фабрици.

Каже да је ЕУ обезбедила 232 милиона евра за изградњу станова и да се очекује да ће до краја 2021. бити завршен тај посао.

Он је рекао да је до сада изграђено и предато више од 2.000 стамбених јединица и да ће до краја године бити направљено још 1.800, тако да ће укупно бити око 3.800 стамбениих јединица.

Амбасадор Скот је рекао да је регионални програм за становање од 2012. године обезбедио дом за више од 3.000 породица и вратио им наду у достајанство, које су изгубили у ратовима деведесетих година прошлог века.

Он је рекао да се тај програм спроводи заједно са Владом Србије, као и владама у Хрватској, БиХ и Црној Гори, уз подршку УН и других донатора.

„Веома смо поносни да будемо партнер у овом пројекту. Ми смо дали скромни допринос од 30 милиона долара“, навео је Скот.

Истиче да ту није у питању само прављење станова, већ да су дали и правну помоћ избеглицама да реше имовинска питања, помогли им да започну негде другде нови живот, као и да је била обезбеђена и друга врста помоћи.

Дачић: Србија разуме тешкоће расељених

Дачић је навео да је вредност читавог стамбеног пројекта 52 милиона евра, а да ће бити обухваћено 27 јединица локалне самоуправе.

Како је рекао, изградња стамбених јединица на локацији у Старој Пазови једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године.

„Србија је изузетно посвећена испуњењу овог програма и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца овде у Старој Пазови“, рекао је Дачић.

Како је навео, изградња станова на овој локацији се одвија у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, а укупна вредност наведеног Потпројекта је 52 милиона евра, од чега је 38,8 милиона средстава из донација, док Србија учествује са 13,2 милиона.

У оквиру овог дела стамбеног програма биће додељено укупно 1.847 стамбених решења, од чега 1.267 станова у 27 јединица локалне самоуправе.

„Од овог броја, већ се увелико гради 270 станова у насељу Камендин у Земуну које ће бити завршено и усељено на пролеће следеће године“, рекао је Дачић, подсетивши да је камен темељац за то насеље положен 17. новембра 2017. године, а да је 7. августа ове године у Ветернику у општини Нови Сад положен камен темељац за 276 станова.

„Данас отварамо градилиште у Старој Пазови за изградњу 169 стамбених јединица. У осталим општинама градилишта су или у припреми или у фази избора извођача. На пример, у Убу (20 станова) и Мионици (16 станова) извођачи су уведени у посао и све је спремно за почетак радова. У градовима и општинама у којима се реализује Потпројекат 5 у току су тендери за набавку грађевинског материјала и започета је подела 200 пакета грађевинског материјала. Такође, реализована је и куповина 277 сеоских кућа, од планираних 380 у 27 општина“, истакао је Дачић.

Он је поручио да Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељена лица.

Решавање стамбених питања је важно, али представља само један аспект квалитета живота у новој средини, напоменуо је он.

Локалне заједнице имају посебну улогу на плану помоћи у остваривању интеграције избеглих лица у њиховим срединама, додао је Дачић.

„Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у најтежим тренуцима, као што и данас помажу све напоре за хуманом интеграцијом, укључујући и кроз Регионални стамбени програм. Без подршке локалне заједнице, тешко се може замислити успех у решавању овог комплексног проблема“, закључио је министар.

Извор: РТВ