У СУБОТИЦИ ОДРЖАН „МАЛИ САЈАМ СПОРТА“

Суботица је данас била домаћин „Малог сајма спорта“, једнодневне манифестације која је одржана у организацији Спортског савеза Србије, уз подршку Министарства спорта, Спортског савеза града Суботице и Града Суботице. „Малом сајму спорта“, на коме је у циљу промовисања богате спортске понуде овог града и здравог начина живота на централним градским трговима – Тргу слободе и Тргу републике, свој рад представило више од 40 спортских колектива са око 400 чланова, присуствовали су и министар спорта Зоран Гајић, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Спортског савеза Србије (ССС) Давор Штефанек, генерални секретар ССС Горан Маринковић и представници Спортског савеза Града Суботице.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на отварању манифестације, рекао да је Суботица, како бележе историчари и разни писци, променила око 200 имена, али да је увек била, и остала – град спортова.

„Потврда да је Суботица град спортова јесте и то што је област спорта у врху популарности у нашем граду, а и ова данашња слика коју шаљемо са централног градског трга и окружења око Градске куће говори о популарности спорта у Суботици, где више од 40 клубова данас показује шта раде и чиме се баве. Да је Суботица град спортова говори и чињеница да су бројни спортисти из овог града освајачи олимпијских, светских и европских медаља, као и титула првака државе у свим узрасним категоријама, али и да се велики број суботичких клубова такмичи у најквалитетнијим степенима такмичења у нашој Србији“, казао је градоначелник Бакић.

Истакао је да локална самоуправа улаже велики труд да реши проблеме спортских колектива и спортиста у Суботици.

„Изражавам велику захвалност Министарству спорта и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину због огромне подршке коју нам пружају приликом решавања тих проблема, као и великих улагања у спортску инфраструктуру у нашем граду. Ове године смо издвојили највише средстава за област спорта и извесно је да нећемо стати на томе. На свечаном проглашењу добитника признања у традиционалној акцији ’Спортиста године Суботице“, у децембру прошле године, обећао сам да ћемо изградити нову спортску халу. И ми радимо по том питању. Одредили смо локацију, у току је израда пројектно-техничке документације, а након тога ћемо да кренемои у обезбеђивање средстава за њену изградњу. Овај град заслужује нову, модерну халу, како бисмо обезбедили оптималне услове за припреме наших спортиста и за одигравање врхунских мечева. Желим вам да данас проведете леп дан, да сви заједно уживамо и покажемо због чега је Суботица спортски град“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Давор Штефанек је свима пожелео добродошлицу на „Мали сајам спорта“, у Суботици.

„Хвала вам што сте данас овде, у оволиком броју, и што можемо да покажемо како ми спортисти можемо да променимо свет  и да учинимо да наша будућност буде боља, здравија и снажнија. Поштована децо, мали – а већ велики спортисти, хвала што бирате спорт као пут којим ћете у животу корачати, а на којем ће вам главни путокази бити поштење, праве вредности и љубав према свему што радите“, подвукао је Штефанек.

Он није крио да има трему, јер се, како је рекао, обраћа у свом родном граду у коме су многи славни спортисти рођени и почели своје спортске каријере.

„Спортски савез Србије својим многобројним пројектима за децу жели да подстакне свако дете у Србији да се бави спортом, да развија своје таленте, усваја нове вештине и открива нове  светове. Срећан сам када видим колико је спортских полигиона данас постављено овде, колико различитих спортова можете да испробате и да упознате и заволите неке нове спортске дисциплине. Не мора свако од вас да постане светски, олимпијски шампион, али свако може да израсте  у здравог, поштеног, одговорног и задовољног човека. Зато је важно да знате да од малих ногу постајете велики људи који своју земљу воде знањем, спортским и животним успесима. Верујем у вас и верујем да ћете бити наш понос у годинама које долазе. Србија је земља спорта и спортиста, земља шампиона, а ви ћете у блиској будућности то и да потврдите вашим успесима. Хвала вам свима и уживајте на ’Малом сајму спорта’“, казао је Давор Штефанек.

Министар Зоран Гајић је истакао да држава Србија кроз Министарство спорта јако води рачуна о спорту као целини.

„Спорт, као целина, нису само шампиони, нису то само олимпијске, светске  и европске медаље, то је онај, такозвани, доњи део пирамиде, то је масовност, то сте ви који се на  самом почетку бавите физичким вежбањем како у основној школи, тако и у секцијама клубова у којима сте чланови. Држава Србија никада више није препознавала  спорт и његове бенефите које има комплетно друштво. Значи, није то само медаља, није то само маркетинг, национални и државни и у међународним размерама, нису то само пуне хале и стадиони, то је пре свега здравље становништва, како физичко тако и психичко“, нагласио је Гајић.

У том смислу, додао је, веома је лепо видети тако велики број спортских дисциплина и учесника који су приказали своја умећа и свој приступ свакодневном тренингу.

„За нас у Министарству спорта свако је шампион и олимпијски победник који сваки дан изађе и обави један вид физичког вежбања, то јест тренинга. Врло добро знам у који сам град дошао и колико сте и кроз историју, а и данас, важни, некада у југословенском, а данас у српском, па и у европском и светском спорту. Знајте да у Министарству спорта и вашој држави Србији имате неког ко вас  препознаје и ко ће вам максимално помоћи на путу да  сачувате светле традиције и да направите још боље резултате, а као прво то је та Хала и услови у којима треба да се стварају будући шампиони што ћемо, надамо се, сви заједно врло брзо да направимо“, казао је Зоран Гајић.

Након отварања „Малог сајма спорта“, Давор Штефанек и председник Спортског савеза Града Суботице, Сретен Дамњановић, малишанима су делили лопте, а потом су министар Зоран Гајић, државни секртетар Марко Кешељ и Давор Штефанек разговарали са децом на тему „Како се постаје шампион“.

Уочи свечаног отварања „Мали сајам спорта“, градоначелник Суботице Стеван Бакић са сарадницима састао се, у Зеленој сали Градске куће са делегацијом Министарства спорта: министром Зораном Гајићем, државним секретаром Марком Кешељем, шефом кабинета Јованом Кнежевићем и посебним саветником Дејаном Бојовићем, покрајинским секретаром за спорт и омладину, Данетом Бастом,  председником Спортског савеза Србије (ССС) Давором Штефанеком и генералним секретаром ССС Гораном Маринковићем. 

Програм „Малог сајма спорта“ обогатило је предавање проф. Игора Радошевића, из организације „Активнија Србија“, у Спортском савезу Града Суботице, на тему „Организација и менаџмент спортског догађаја“, као и активности за предшколце, на Тргу слободе: „Спорт је важан да би био здрав“ и „Лига малих шампиона“.

Извор: Град Суботица