У СУБОТИЦИ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ГЛЕДАЈ ДА ТЕ ВИДЕ, ВОЗИ СЕ БИЦИКЛОМ“

У оквиру кампање коју спроводи Агенција за безбедност саобраћаја, заједно са Олимпијским комитетом Србије и компанијама ДДОР осигурање и ЕКО Сербиа, данас је на суботичком Тргу слободе изведен пројекат „Гледај да те виде, вози се бициклом“. Овом, другом по реду од укупно пет планираних извођења пројекта у градовима широм Србије, присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, изразио задовољство што је Суботица изабрана да буде један од пет домаћина пројекта „Гледај да те виде, вози се бициклом“ који за циљ има промовисање бициклизма као спорта, безбедност бициклиста и урбане мобилности, односно смањење страдања бициклиста као учесника у саобраћајним незгодама.

„Када је реч о Суботици ми, с једне стране, имамо забрињавајућу чињеницу да су бициклисти у нашем граду, имајући у виду статистику, једна од најугроженијих  категорија учесника у саобраћају. Та статистика каже да сваки четврти страдали у саобраћају на територији града Суботице јесте бициклиста. Са друге стране, имамо честе и разноврсне активности нашег Локалног савета за безбедност саобраћаја”, нагласио је Бакић.

У протеклих неколико година, додао је, та активност је усмерена како на подизање свести о безбедном учествовању у саобраћају код свих категорија учесника са акцентом на децу и младе, тако и на друге активности које подразумевају набавку неопходне опреме и специјализованих возила за јединице саобраћајне полиције у овом граду.

„Како је овај догађај намењен младима, организаторима бих пожелео добар и успешан рад, а вама децо да се забавите и да и у разговору, и у учешћу на овим различитим полигонима научите нешто што ће вам сигурно бити од користи. Поента је у томе да то што научите и примењујете, како данас, тако и у будућности, јер то вам је као и са законима – џаба ми њих изгласавамо, ако их не примењујемо“, истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранко Стаматовић је – уз изражавање захвалности градоначелнику Суботице Стевану Бакићу и Граду Суботици, партнерима на пројекту и ученицима петих разреда из неколико суботичких основних школа што су прихватили да буду део ове кампање намењене безбедности бициклиста – казао да је Суботица један од градова који поклањају изузетну пажњу безбедности свих учесника у саобраћају.

„Нашу кампању смо започели у априлу, на Дан планете, и симболика тога је управо да је бициклизам одрживи вид транспорта који не загађује животну средину. У Републици Србији, нажалост, скоро 50 живота годишње изгубимо у саобраћајним незгодама када говоримо о возачима бицикла. То је поражавајући податак, негде око девет одсто свих смртно страдалих су бициклисти. Један од основних постулата безбедног учествовања у саобраћају јесте – види и буди виђен, и из тог разлога је ’Гледај да те виде’ основна порука ове кампање. У циљу смањења броја саобраћајних незгода бициклисти морају да поштују све законске обавезе везане за њихово безбедно учествовање у саобраћају, али би требало и да носе заштитну кацигу која по Закону о безбедности саобраћаја није обавезна. У Србији свега око 15 одсто возача бицикла носи заштитну кацигу која је, у ствари, и једина заштита која може да ублажи последице у слачају саобраћајне незгоде“, рекао је, између осталог, Бранко Стаматовић.

Потпредседница Олимпијског комитета Србије (ОКС) Милица Ђуричић је рекла како се ОКС кроз овај пројекат бави бициклизмом, са жељом да деци у Србији приближи овај олимпијски спорт и усади им култура одговорне и безбедне вожње бициклом.

„Ми кроз овај пројекат покушавамо да анимирамо децу и њихове родитеље да се заинтересују за овај спорт и да, евентуално, неко од деце почне да тренира динамичан и интересантан спорт бициклизам. Надам се и верујем да ће кроз сет од пет радионица које ћемо данас да спроведемо у дело деца имати прилику да науче нешто ново, али и да након тога одлуче да се већ сутра баве бициклизом и да користе бицикло као омиљени вид рекреације и превоза кроз овај диван град“, истакла  је Милица Ђуричић.

Присутнима на Тргу слободе обратили су се и Снежана Рожнов, у име компаније ДДОР осигурање, и Наташа Вукшић, у име компаније ЕКО Сербиа. Представницима медија обратио се промотер и један од реализатора активности у оквиру пројекта Иван Стевић, прослављени бициклиста и четвороструки учесник Олимпијских игара (Атина 2004, Пекинг 2008, Лондон 2012 и Рио 2016).

Овај пројекат се реализује и у светлу предстојећих Олимпијских игара и подизања нивоа подршке нашим спортистима на предстојећем највећем светском спортском такмичењу, кроз сет едукативно-забавно-спортских активности намењених различитим циљним групама, али првенствено деци узраста од петог разреда основне школе.

Извор: Град Суботица