У СУБОТИЧКИМ ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН

Основне и средње школе у нашем граду данас су свечано прославиле школску славу Светог Саву. Савиндан се у образовно-васпитним установама обележио радно и свечано, без наставе, уз приредбе, академије и ломљење славског колача.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве у Хемијско-технолошкој школи и у Основној школи „Јован Микић“. У оквиру свечане прославе Савиндана у ОШ „Јован Микић“ присутнима се обратио кум овогодишње школске славе Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

– Изазови времена у коме је живео Свети Сава делећи и проповедајући ванвременске вредности изазови су и данашњег времена. Следећи његов пример и проповедање,  тим у коме радим, а и ја лично, трудимо се да нашу Србију и нашу Суботицу учинимо што је могуће лепшим и квалитетнијима за живот и будућност наше деце и њихових родитеља – рекао је Срђан Самарџић.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић присуствовала је  пригодним свечаностима уприличеним поводом обележавања школске славе Светог Саве у Основној школи „Иван Горан Ковачић“  и Средњој медицинској школи која је ове године први пут прогласила кума школске славе.

Јасмина Стевановић, којој је ове године припала част кумства у обе ове школе, истакла је обраћајући се на Светосавској академији у Средњој медицинској школи да је учење о Светосављу учење за будућност, да нема бољег места за то од овог у школи, да упознајемо будуће генерације да у времену које представља опасност за очување идентитета ми имамо пред собом јасан задатак: да живот, дело и значај  Светог Саве не смемо да заборавимо, јер бисмо тиме избрисали и себе.

– Историчари кажу да је по Савиној концепцији Србија требало да буде јединствена православна држава у којој ће вера, у оскудици још неразвијене националне идеје, бити кохезивни елемент свих племена и покрајина. Сведоци смо догађаја у нашем окружењу колико његове идеје заправо досежу у садашњост и будућност, и колико је потребно да нам вера буде и данас присутна као кохезивни елемент у тренутку кад ту негде око нас његово завештање треба да представља светионик.  Он је човек који је основао манастир Хиландар и који је својом чврстом вером у Бога, веровао  у људе, повезивао их и осветљавао им животне путеве. Важно је, зато, да живимо по предању Светог Саве, да учећи и радећи ми сви заједно чинимо нешто добро за све нас – нагласила је Јасмина Стевановић.

Началник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве у Техничкој школи „Иван Сарић“, члан Градског већа задужен за област спорта и омладине Немања Симовић обелажавању Савиндана у ОШ „Кизур Иштван“, а члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, свечаностима у ОШ „Јован Јовановић Змај“ и Школском центру са домом ученика „Доситеј Обрадовић“.

Градски менаџер Загорка Панић присуствовала је обележавању Савиндана у ОШ „Јован Јовановић Змај“, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, у ОШ „Свети Сава“, док је члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, присуствовала обележавању школске славе Светог Саве у Гимназији „Светозар Марковић“.

Извор: Град Суботица