У СУБОТУ ЦЕНТРАЛНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РУСИНА

Централна свечаност обележавања Националног празника Русина у Србији, биће одржана у суботу, 19. јануара,  у Руском Крстуру.  Програм почиње са Архијерејском благодарном литургијом у Катедрали св. Николе у 17:00 часова.

Након тога, уследиће отварање изложби „12 посвећених“ и „Крстурски ведути“  у 18:30, где ће бити постављени портрети свештеника Крстурске парохије и слике из Ликовне колоније „Њаради“.

У 19:30, у Веронаучној сали, биће постављен Етно сто.

Свечана академија почеће у 20:00 часова у Великој сали Дома културе, а након тога, од 22:00 часа следи коктел у ресторану “Црвена ружа“, чиме ће бити завршен програм.

За национални празник Русина у Републици Србији прихваћен је 17. јануар, као сећање на исти датум 1751. године када je Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, потписао први званични документ − Уговор о насељавању 200 русинских гркокатоличких породица на тадашњу пустару Велики Крстур. Taj дан je већ више деценија прихваћен као дан званичног досељавања Русина на ове просторе.

Извор: Општина Кула