У СУБОТУ ПОД БЕДЕМИМА КУПИНИКА ОДРЖАЋЕ СЕ ДАНИ ЗМАЈЕВА

Удружење „Зелени поглед“ из Купинова по трећи пут организује манифестацију витешке културе и традиције „Купиник – Дани змајева“, која ће бити одржана у суботу, 11. септембра, у Купинову.

У част Змаја Огњеног Вука, српског деспота, легендарног ратника, владара и последњег правог средњовековног витеза српске традиције, посетиоци ће бити у прилици да под бедемима тврђаве Купиник на један дан доживе период средњег века и атмосферу каква је владала надомак последње престонице средњовековне Србије.

Програм менифестације „Купиник – Дани змајева“ почиње у 11.00 часова, наступом хора „Полифоника“ из Сремске Митровице. Током вишечасовног програма смењиваће се спектакуларне демонстрације витешких борби, пешадијског стреличарства, наступања борбених формација и витезова удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“. Лепоту средњовековног плеса приказаће прелепе госпе „Белих орлова“, док ћечланови Коњичког клуба „Бојчин“ приказати вештине коњичког стреличарства.

Укупан доживљај ће употпунити средњовековно село смештено у „Доњем граду Купиника“ са изложбом наоружања и опреме средњовековних ратника и радионицама – калиграфије, сликарства, сарачком и ковачком радионицом, док ће вредне чланице удружења жена из пећиначке општине и мештанке из Купинова, припремити „Деспотску трпезу“ – приказ и дегустацију средњовековних специјалитета.

Покровитељ манифестације је пећиначка локална самоуправа, а сарадници на реализацији су манифетације су – Туристичка организација општине Пећинци, Агенција за развој општине Пећинци, Културни центар Пећинци и Спортски савез „Развој спортова“

Извор: Општина Пећинци