У СУСРЕТ 47. БРАНКОВОМ КОЛУ

Наша највећа песничка манифестација, са традиционално пратећим уметничким, културним, духовним и филозофским садржајима, 47. Бранково коло, трајаће од 7 – 17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Протицаће у знаку 135. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

Чувену манифестацију отвориће познати књижевник Милисав Савић новом беседом о Бранку Радичевићу, којем ће том приликом припасти високо признање Бранковог кола, „Статуета Бранка Радичевића“, рада Јован Солдатовића.

Пре почетка Свечаног отварања 47. Банковог кола, по традицији, биће одржан парастос Алексију (Бранку) Радичевићу у цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, где ће учествовати епископ сремски господин Василије, карловачко свештенство и млади богослови.

У тридесет разноврсних програма, у десет различитих амбијената и простора, на 47. Бранковом колу наступиће око стотину песника. Песници ће наступати на Свечаном отварању и Свечаном затварању 47. Бранковог кола, затим у програмима „Песнички митинг“,“Песнички маратон“, „Песничка читања“, „Песничко натпевавање“, „Поезија под чашом“, „Говорим песнике“, „Песнички турнир у шаху“ и други.

Биће свечано уручена међународна награда „Бранко Радичевић“ руској песникињи Олги Мартиновој, којој је за ту прилику, као облик награде, Банково коло штампало књигу песма и есеја „Порука у боци“ у препеву Верице Тричковић. Олга Мартинова ће том приликом, поред осталог, казати антологијску Бранкову песму „Кад млидијах умерти“ у препеву Ане Ахматове.

„Велика повеља Бранковог кола“, за животно дело, ове године свечано ће бити уручена Вери Ковач Виткаи и Витомиру Вици Дардићу. Затим, биће уручена награда „Стражилово“ Перици Маркову, Ивани Стојић, Ирени Плаовић и Милошу Пуђи. Биће представљени и актуелни добитници „Печата вароши сремскокарловаче“ Владан Ракић и Милан Пађен.

У оквиру дводневног 26. Филозофског симпозијума на Банковом колу, на тему „Појам узрочности“, учестоваће филозофи разних генерација, а у оквиру циклуса „Нематеријално културно наслеђе“ биће приређен програм „Српска народна песма у Војводини старој“, са модератором Дејаном Томићем, и учесницима: Весном Димић и Миодрагом Мишом Близанцем, вокалним солистима, Мићом Јанковићем, хармоникашем, и Максимом Мудринићем, гајдашем, који ће извести чувену Змајеву песму „Бранкова жеља“, написану 1877. године поводом првог покушаја преноса земних остатака Бранка из Беча на Стражилово.

У оквиру вишедеценијског програма „Хришћанске теме“, ове године о „Смислу земаљског живота“ , говориће јеромонах Клеопа Стефановић. Том приликом биће одржан помен на Владету Јеротића, великог пријатеља и градитеља Бранковог кола, који је управо требало да говори на поменуту тему, као свих ових деценија, по традицији, у богословији „Свети Арсеније Сремац“.

На 47. Бранковом колу наступиће и велики број младих уметника: Христина Спасић и Вера Зечевић, младе оперске певачице, Стефан Јанчић, пијаниста, Софија Мијатовић, Милица Шећеров, Јована Крстић и Марко Митровић, драмски уметници, женска певачка група Ансамбла „Коло“ и женска певачка група „Вила“, те даровити ученици-глумци Карловачке гимназије. Као посебну уметничку посластицу чиниће наступи хора и ансамбла гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, са диригентом Јованом Травицом, и женски хор Карловачке гимназије, са диригентом Растком Павловом.

Програми ће бити изведени у свечаној сали и спомен-библиотеци Карловачке гимназије, најстарије у Срба, на врху Стражилова поред гроба и старог споменика Бранку, поред „Бранковог чардака“ и новог споменика на Стражилову, у Карловачкој богословији, у цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, Градској библиотеци у Новом Саду, у Музеју Војводине, у новосадским гимназијама, „Змај Јовиној“ и „Исидора Секулић“.

Извор: РТВ