У СУСРЕТ МЕЂУНАРОДНОМ ДАНУ ВОЛОНЕРА, ПОЧАСТ ЉУДИМА ВЕЛИКОГ СРЦА

Допринос волонтера Црвеног крста, али и наших суграђана који су се током ванредног стања, али и касније, ставили на располагање локалној самоуправи и кикиндској Канцеларији за младе од немерљивог је значаја. У сусрет Међународном дану волонтера, 5. децембру, ово је прилика да се још једном укаже почаст људима који су помагали и помажу старим, болесним и усамљеним суграђанима и мештанима наших села. Михајло Векић, радник Градске управе и координатор кол центра за време ванредног стања, навео је да су они били активни од 16. марта до 7. маја:

– Већ на самом почетку епидемије, јавила се потреба за формирањем кол центра. Градски штаб за ванредне ситуације брзо је реаговао, па смо почели да радимо. Основна улога нашег кол центра огледала се у пружању помоћи свим грађанима, а нарочио старијим. Куповали смо им и достављали лекове, намиринице, подизали пензије… Помагали смо и социјално угроженим лицима. Наш кол центар примио је око 8.000 позива, док је забележено више од 4.000 одлазака на терен. На дневном нивоу је било ангажовано између 60 и 80 волонтера. Заиста се јавио велики број људи да помогне на разне начине- рекао је Векић и додао да су на располагању имали више од 200 волонтера. Данијела Бјељац, секретарка кикиндског Црвеног крста, сагласна је да су волонтери током ковид кризе која још увек траје дали пун допринос:

– У овој години потребно је одати признање свим људима који су уложили своје време, знање и вештине како би помогли најугроженијима: старим људима, лицима која су у изузетно тешкој материјалној ситуацији, или живе сами. Ту су и друге категорије људи, па и млади. Бити волонтер не значи да си аматер. Волонтер се гради годинама и едукује како би пружио што већи допринос локалној заједници. Зато је важно да одамо признање свим волонтерима- оценила је Бјељац и истакла да су у кикиндском Црвеном крсту, током ванредног стања, била активна 62 волонтера, узраста од 16 до 30 и више година. Значајну улогу у том периоду пружили су и волонтери Канцеларије за младе:

– Бити волонтер, не значи само несебично давање. Ту је и корист коју волонтери имају, а тиче се драгоцених нових искустава, знања и вештина. Пружа им се могућност да се стручно усаврше и да напредују- сматра Андреа Арнуш, коорднаторка кикиндске Канцеларије за младе.

Извор: Град Кикинда