У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ ГРАДА ЗРЕЊАНИНА – ПРОГРАМ ПОЧИЊЕ ДАНАС ФИЛМСКОМ ПРОЈЕКЦИЈОМ, ЗАВРШАВА СЕ СУТРА ПОЗОРИШНОМ ПРЕДСТАВОМ “СЛАВНЕ СРПСКЕ ВОЈВОДЕ”

Дан ослобођења града у Првом светском рату, Празник града Зрењанина, биће обележен данас и сутра уз више различитих дешавања. Програм почиње вечерас (среда, 16. новембар), у Салону Народног музеја, пројекцијом документарног филма “Поход бригадира Ристића”, рађеног у продукцији РТС, Историјског архива града Зрењанина, Народног музеја и Зрењанинске гимназије. Почетак пројекције је у 18 часова, улаз је слободан. 

На Дан ослобођења, сутра, 17. новембра, у преподневним часовима предвиђено је полагање венаца на сва спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из периода Првог светског рата, а централна свечаност биће одржана испред споменика краљу Петру Првом ослободиоцу на Тргу слободе, у 10 часова. Сат касније, у 11 часова, у Барокној сали Градске куће, промовисаће се књига “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918”, у издању Музеја Војводине и Историјског архива града Зрењанина, као део едиције “Присаједињење 1918.”

Обележавање Празника града завршава се сутра у 19 часова, у Великој сали Културног центра Зрењанина, позоришном представом “Славне српске војводе”, редитеља Бошка Пулетића и у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда.  
 Комад хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства тројице горостаса српске историје, војвода Живојина Мишића, Степе Степановића и Петра Бојовића. Поникли са исте класе војне академије, своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало, до самог краја њиховог живота. 

Представа прати историјске догађаје о атентату у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, Голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја солунског фронта, ослобађења поробљене Отаџбине и стварања прве Југославије. Историјске личности и ратне догађаје нису увек процењивали исто, али им је љубав према народу и Србији, као и лични интегритет увек био исти. 

 У представи играју глумци Народног позоришта: Бошко Пулетић као војвода Живојин Мишић, Лепомир Ивковић као војвода Степа Степановић, те Владан Гајовић у улози војводе Петра Бојовића. Наратор је аутор, др Мића Живојиновић.

Извор: Град Зрењанин