У СУСРЕТ “ПРОЛЕЋНИМ БРАНКОВИМ ДАНИМА 2018“

По дугој традицији, Бранково коло обележава дан рођења Алексија (Бранка) Радичевића по старом и новом календару, 15. и 28. марта. И ове године, у Сремскм Карловцима и Новом Саду, од 15. до 28. марта трајаће “Пролећни Бранкови дани 2018“ у знаку 194. рођендана Алексија Радичевића, најславнијег ђака најстарије српске, чувене Карловачке гимназије коју је млади песник похађао од 1835. до 1841. године.

Већ првога дана, на “Пролећним Бранковим данима 2018“, у свечаној сали Карловачке гимназије, биће уручена дуговека, једна од најстаријих у Србији и шире,  престижна песничка награда “Печат вароши сремскокарловачке“, која непрекидно траје 51 годину. За Светски дан поезије, 21. марта, биће промовисане, за ову прилику штампане, Бранку за рођендан, чак четири нове песничке књиге, и наступиће велики број песника-гостију.

Посебно место на “Пролећним Бранковим данима 2018“, имаће три промоције часописа и листова: “Бранко“, “Стражиловац“ и “Срп“. Биће изведена и монодрама посвећена антологијском делу “На Дрини ћуприја“ Иве Андрића, као и позоришна представа “Добри духови гимназије“, са ликовима Бранка Радичевића, Симе Милутиновића Сарајлије, Теодоре Петровић, Борислава Михајловића Михиза и Виде Огњеновић. У чувеној рубрици Бранковог кола “Нематеријално културн наслеђе“ биће представљена тема “Песме панонских Срба“.

По вишедеценијској традицији Бранковог кола, и на  “Пролећним Бранковим данима 2018“, у разноврсним програмима и садржајима биће,  представљени квалитетни песнички портрети, затим приређени наступи песника и писаца различитих генерација и поетика из Србије и региона, књижевни аутори, драмски и музички уметници, оперски и етно-певачи, гитаристи, флаутисти, пијанисти и други, с акцентом на новим талентима у славу вечито младог Бранка.

Десет разноврсних и богатих програма биће изведено у Карловачкој, те у другој по старини у Срба, Змај-Јовиној, и из новијег времена –  гимназији “Исидора Секулић“ у Новом Саду, као и у двема основним школама са именом Бранка Радичевића, у Новом Саду и Сремским Карловцима. Затим, део овог садржаја биће приређен и у Градској библиотеци у Новом Саду и Музеју Војводине.

Младолики “Пролећни дани 2018“ донеће овог марта у Сремским Карловцима и Новом Саду обиље нове енергије и талената пред којима Бранково коло нештедимице и најискреније отвара врата институционалне подршке и афирмације, разумеваајући њихову животну жељу и глад за остваривањем и доказивањем на јавној сцени,  и потребу да  трају у времену и простору српскога језика и културе, и шире.

Током одвијања “Пролећних Бранкових дана 2018“ у част 194. рођендана Бранка Радичевића биће обновлјен предлог о потреби да у Хрватској, у Славонском Броду, родном граду Алексија (Бранка) Радичевића, поново буде подигнут његов споменик који је срушен 1992. године пред школом која је тада носила Бранково име. Цела манифестација “Пролећних Бранкових дана 2018“ протицаће у знаку Бранковог двостиха: “Ао, данче, ала си ми бео,/ још бих дуго гледати те хтео“.

 

Извор: „Бранково коло“