У ТОКУ “12. НАУЧНО-ЕДУКАТИВНИ КАМП, МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН, ИДВОР 2022”

Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, посетила је 12. по реду „Научно-едукативни камп Михајло Идворски Пупин“ у Идвору, који ће се одржати од 11. до 17. јула и том приликом разговарала са др Драгољубом Цуцићем, координатором кампа и руководиоцем РЦТ „Михајло Пупин“ и ученицима, полазницима кампа:

– У кампу су наши најбољи физичари, деца која су освојила најзначајније награде из области физике, а тема овогодишњег кампа јесу програмски језици у физици. Истакла бих да је тема кампа пре свега дружење, јер су наши најбољи ђаци на заслуженом распусту. Овде ће имати прилику да надограде знања и вештине кроз дружење и рад с еминентним предавачима и верујем да ће следеће године постићи још боље резултате. Морам да истакнем да је један од предавача и наш бивши ученик, који је сада професор у Математичкој гимназији. Некада је похађао овај камп, завршио факултет и вратио се у наш град да ради у Центру за таленте и да своје знање пренесе млађим генерацијама. Град увек подржава и награђује ученике који освајају награде на такмичења, како републичким тако и међународним. Ми се трудимо да нашу децу наградимо, да их уважимо, да их подржимо, да се они врате у наш град. Регионални центар за таленте Панчево је једини у Војводини. Окупља таленте из читавог региона, тако да међу ових 11 ученика имамо не само ученика из Панчева, већ имамо и ученика из Ковачице, ученицу из идворске школе. Деца се упознају, друже и ја се надам да ће им остати овај камп у једној лепој успомени.

У кампу борави 11 ученика и ученица, два ментора и координатор кампа. Ментори су Слободан Тршек, професор програмирања у Машинској школи у Панчеву, предавач у РЦТ „Михајло Пупин” из Панчева и Стефан Ђорђевић, дипломирани електроинжињер, професор програмирања у Математичкиј гимназији из Београда, предавач у РЦТ „Михајло Пупин” из Панчева.

Тема кампа су „Компјутерске симулације у физици коришћењем алата EJS”. Циљ рада, на кампу, је да се направи синтеза компјутерске науке и физике, и да се ученици науче да сами праве симулације појава у физици. Млади стручњаци ће у овом кампу моћи да стекну знања која ће им помоћи у даљем усавршавању, али и тражењу посла по завршетку школовања.

Извор: Град Панчево