U TOKU JE ORALNA VAKCINACIJA LISICA PROTIV BESNILA

Krajem aprila kao što je to praksa već godinama unazad započela kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU.

Ova kampanja se u Srbiji sprovodi po 17. put.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova.

Za vreme trajanja 17. kampanje vakcinacije planirano je da se u toku proleća 2019. godine distribuira 1.650.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlje, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

EU je pružila finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje prethodnih 16 kampanja vakcinacije, počev od jeseni 2010. godine. Ministarstvo finansija Republike Srbije sprovelo je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. Proizvođač vakcine je kompanija Bioveta, a.s.iz Češke koja je, sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcine. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testirnjai odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine.

Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda koja će se sprovoditi u kontinuitetu svakog proleća i jeseni, do potpune eliminacije virusa. Dugoročni cilj programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlje slobodne od besnila.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlji je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divljih životinja 2010. godine, tako da je broj slučajeva besnila odnosu na 2009 godinu kada je zabeležen 181 slučaj smanjen i u 2010=104, 2011=46, 2012=19, 2013=5, 2014=3, 2015=3, 2016=4, 2017=1 i 2018=1.

Daljim nastavkom vakcinacije u Srbiji i drugim delovima balkanskog poluostrva, očekuje se potpuna eliminacija virusa besnila.

U cilju što bolje informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu je u saradnji sa stručnjacima iz EU, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Pored toga, otvoren je i informativni telefon (0800-222-232) preko koga zainteresovani građani mogu dobiti informacije o vakcini, vakcinaciji i dr.

Izvor: Agrosmart