У ТОКУ НИЗ АКТИВНОСТИ НА УРЕЂЕЊУ ГРАДСКЕ БАШТЕ – УЛЕПШАВАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ У ЦЕНТРУ ЗРЕЊАНИНА

Жупанијски парк, јединствена зелена оаза у центру Зрењанина, оформљен је крајем 19. века, као “последица” реконструкције и доградње жупанијске зграде (1886-1887.), када је у дворишту здања створен изолован и заштићен простор. Заслугом пештанских баштована, парк је плански уређен и претворен у прво време у кутак за одмор жупанијских чиновника, а касније и отворен за јавност и ту је примарну функцију, срећом, очувао до данас. 

Бројни посетиоци Градске куће уверавају се да здање зрењанинске градске управе има најлепше “двориште” од свих сличних објеката у Србији. Иако парк заузима релативно малу површину (1,13 ha), много је сегмената у њему који завређују пажњу и указују на његов значај и вредност. Управо из тих разлога, градоначелник Зрењанина Симо Салапура иницирао је активности на уређењу овог простора до детаља, уз увођење неких нових садржаја и задржавање потпуне аутентичности амбијента, с обзиром да је Жупанијски парк заштићени споменик природе у ком је установљен режим заштите другог степена.

Старалац над парком је установа “Резервати природе” Зрењанин, а одржавање врши ЈКП “Чистоћа и зеленило”. 

Градоначелник истиче да се парк редовно одржава и да је генерално у добром стању, али да је низ ситница захтевало одређене интервенције, како би његова лепота још више дошла до изражаја.

– Парк је омиљена дестинација дечјих екскурзија, посећују га сви гости и туристи који долазе у Градску кућу и у наш град, а сувишно је истицати колико је популаран међу Зрењанинцима, посебно најмлађим. Жеља нам је да боравак у парку буде још пријатнији, али и да се сазна нешто о његовим занимљивостима и богатој историји – истиче градоначелник.  

Радови у Градској башти видљиви су на сваком кораку – подиже се нови потпорни зид код улаза из Улице др Славка Жупанског, зграда старе електричне централе уз главну стазу адаптира се у кантину и кафе, каменом се облажу постоље статуе коња и реперна тачка града Зрењанина на травњаку, обнављају се зид и улазна капија од стране паркинга Градске управе, фарбају се жардињере, стубови расвете и носачи саксија, поставља ново осветљење на централном травњаку, обезбеђују сви отворени шахтови хидранта, санирају се фонтана и павиљон за променадне концерте, на месту некадашњих кавеза биће постављена велика шаховска табла. Уз скулптуре и друге знаменитости биће постављене и одговарајуће инфо-табле, с основним информацијама. 

Рокови за завршетак свих планираних радова нису дефинисани, али ће највећи део посла свакако бити завршен пре уобичајеног отварања сезоне у Градској башти, у мају. 

Извор: Град Зрењанин