У ТОМ СОМБОРУ ПОЧЕЛА ПРОСЛАВА 271. ГОДИШЊИЦЕ СЛОБОДНОГ КРАЉЕВСКОГ ГРАДА

Поводом прославе 271. годишњице од како је Сомбор постао слободан краљевски град јуче је у Великој скупштинској сали зграде Жупаније уприличена промоција монографије „У том Сомбору… град у призми столећа“ аутора Милана Степановића. Књига је објављена у издању Удружења грађана „Норма“ Сомбор, Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Градског музеја Сомбор.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је изразила задовољство што је прослава Дана града започела управо промоцијом монографије Милана Степановића  подсетивши да је пре четири године изменом критеријума за финансирање различитих пројеката и програма у култури град отворио врата за издавање једног оваквог капиталног дела, али и свима који култури прилазе изван оквира културно-уметничких друштава.

„Захваљујући, пре свега, животној мисији Милана Степановића да овај град проучава до најситнијих детаља, данас имамо дело које заокружује једну причу. Оно је препуно фотографија, слика и прича које на богат начин представљају наш град, не толико стручним маниром, колико с љубављу и душом, на понос сваког Сомборца“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић.

Аутор је рекао да је ово о најобимнија монографија о Сомбору, која је настала као плод двадесетогодишњег истраживања и десетогодишње припреме.

„На неки начин, је то и моје животно дело. Иначе, ово је 26. по реду моја књига о Сомбору. Садржи причу о граду која је причана између научног и публицистичког прилаза, те се надам да ће бити прихваћена и у широј публици“ истакао је Милан Степановић и додао да је књига објављена захваљујући помоћи Градске управе, јер су средства помоћу које је објављена добијена захваљујући Конкурсу за пројекте у култури за 2019. годину.

Промоција монографије „У том Сомбору… град у призми столећа“, коју  је организовала Градска библиотека „Карло Бијелицки“, окупила је велики број суграђана.

Извор: Град Сомбор