У ВОЈВОДИНИ И ДАЉЕ ТРЕНД ПАДА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ

У Клиничком центру Војводине тренутно се лече 84 пацијента код којих је дијагностиковано присуство вируса ковид 19. У привременој изолационој болници на Новосадском сајму борави 127 пацијената, у Општој болници у Панчеву 137, а у рехабилитационој бањи Јунаковић у Апатину њих 40.

У протекла 24 сата из КЦВ отпуштено је 20 пацијената, 35 из привремене болнице на Новосадском сајму, а седам пацијената из Опште болнице у Панчеву, саопштено је данас на конференцији за медије, одржаној у Покрајинској влади.

Од почетка епидемије до данас, у АП Војводини тестирана је укупно 5.581 особа, а да су од тога 562 узорка била позитивна. Преминуло је укупно 17 пацијената.

„У претходна 24 сата, на територији Војводине тестирано је 345 особа, од тога је њих 14 позитивно на вирус ковид 19, што и даље показује да постоји линеаран пад броја оболелих у АП Војводини. И даље бележимо тренд пада броја оболелих и већи број отпуста него пријема у болнице пацијената код којих је потврђено присуство овог вируса“, изјавио је покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

Када је реч о установама социјалне заштите, секретар Гојковић истакао је да изузев дома у Молу, који је стављен у карантин због једне штићенице код које је потврђено присуство вируса ковид 19, других проблема нема. Све особе које су имале контакт са оболелом, тестиране су и негативне су на вирус ковид 19, додао је секретар Гојковић.
„Поносан сам на здравствени систем АП Војводине, на све здравствене раднике, на све медицинско особље, на њихово знање и труд, јер је проценат преминулих у Војводини од овог вируса 0,85 грађана на 100.000 становника и такав резултат нема нико у Европи. Ови параметри су резултат мера Владе Србије и препорука епидемиолошких служби“, изјавио је секретар Гојковић.

Кључна ствар је да, како је навео, немамо други талас епидемије, стога је још једном упутио апел грађанима да се придржавају прописаних мера.

„Понашајмо се сви као да смо заражени, будимо одговорни, поштујмо мере социјалног дистанцирања како бисмо спречили ширење вируса ковид 19. Максимално озбиљно схватите ситуацију и будите дисциплиновани и у наредним недељама, како би се смањила вирулентност овог вируса“, апеловао је секретар Гојковић.

Директорка Клиничког центра Војводине проф. др Едита Стокић изјавила је да се код осам пацијената који се лече у корона центру КЦВ примењује механичка вентилација. Од тренутка када је КЦВ почео да прима пацијенте оболеле од вируса ковид 19, отпуштено је укупно 119 пацијената, додала је проф. др Стокић.

У привременој изолационој болници на Новосадском сајму све функционише по принципу праве болнице, здравствени радници имају максималан степен заштитите, а структура обе болнице организована је по свим епидемиолошким процедурама, рекао је руководилац проф. др Владимир Кљајић.

Фото: Марија Ердељи