U VRŠAČKIM VINOGRADIMA GROŽĐE BERU KOMBAJNI

Ovogodišnja berba grožđa u Vršačkim vinogradima odvija se sa mnogo manje sezonskih radnika nego što im je potrebno, ali se u toj firmi nadaju da će, uprkos tome, najvažniji posao u godini uspeti da završe u optimalnom roku od 45 do 60 dana.

Optimizam im uliva to što su u berbu 807 hektara plantaža u rodu uključena i dva savremena kombajna, u vlasništvu firme. Oni, međutim, ne mogu da pristupe svim površinama, zbog brdovitog terena, pa su “Vinogradima” sezonci svakako neophodni. Ali, sve je teže naći bilo kakvu, a kamoli kvalitetnu radnu snagu.

– Uz kombajne, dnevno nam je potrebno minimum 160 radnika, kako bi dinamika berbe išla željenim tokom. Međutim, trenutno ih imamo svega 90 – ukazuje na višegodišnji problem Petra Milanović Krajovan, izvršni direktor te firme. – Pokušavamo na sve načine da pronađemo još ljudi ali je odziv slab, iako im, uz pristojne dnevnice, hranu i smeštaj, uplaćujemo i sve doprinose.

Za sada, očekuje se da će rod premašiti lanjski – i po količini i po kvalitetu.

– Ova godina je bila komplikovana za proizvodnju. Jun i jul su bili izuzetno kišni, dok je avgust sušan. Ipak, loza je u dobrom stanju i, ako bude stabilna jesen, možemo očekivati dobar prinos – dodaje sagovornica “Novosti”.

Sav ovogodišnji rod prvi put će biti prerađen u novoizgrađenoj vinariji, vrednoj čak 30 miliona evra, što predstavlja najveću investiciju u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: Novosti