У ВРТИЋУ „ВЕВЕРИЦА“ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ЗНАЧАЈУ МЕДА

Малишани предшколског узраста, у вртићу „Веверица“ у Црвенки, имали су прилике да чују много корисних ствари о значају меда, као и производа од истог. Предавање на ову тему одржала је председница Пчеларског друштва „Сивац“, Татјана Мрдак, која је истакла да је ово прави начин да се деци прикаже значај меда као веома важне намирнице у људској исхрани:

„Пчеларско друштво „Сивац“ је једино активно друштво на територији општине Кула. Обухватамо све пчеларе са наше територије и једна од активности јесте сарадња са вртићима и школама. Заиста се пуно трудимо да деци приближимо свет пчела и пчеларства, јер та савршена расподела рада у кошници је нешто на чега би требало сви ми да се, као и деца, угледамо. Поменута сарадња са вртићима и школама се наставља овде, а говорила сам о свету пчела, где је била тема и фирма, па да покажемо да пчеларство може да буде и једна од делатности којима би се могли бавити у будућности“.

Васпитачица у овом колективу, Корнелија Ковач, рекла је да је до ове идеје дошло спонтано, преко родитеља и рођака деце, али да се испоставило да је ово добра идеја и да су деца итекако заинтересована за нова сазнања:

„Са госпођом Мрдак сарађујемо већ дуги низ година и ово није прва сарадња са њом. У оквиру нашег пројекта, овде у вртићу „Веверица“, позивали смо родитеље на сарадњу. Мама једног детета је предложила да би било лепо да тетка дође у вртић и да представи свет пчеларства и да каже нешто више деци, зато што наш пројекат није обухватао стриктно нешто везано за прехрану, већ и разне друге фирме, па смо тако имали Црвенка нет, имали смо и грађевинска предузећа, као и наш ресторан, и у оквиру новогодишње пијаце, тетка је самоиницијативно предложила да би било лепо да дође, да нам објасни како се праве медењаци, како настаје мед, зашто је мед здрав и уједно да прошири дечије знање и заинтересованост о овој теми“.

Извор: Извор: Општина Кула