УБОДИ ОСА МОГУ ИМАТИ ТРАГИЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Друга половина августа и септембар, време је када оса има највише у природи. Од убода највише страдају виноградари, али није реткост ни да се осе јаве и на другим местима. Према речима лекара, превентива је хладан облог, осим у случају када је реч о више убода, па је неопходна интервенција лекара.

Почетак јесени је време када су осе посебно активне у проналажењу хране, а то је истовремено и период када знају бити посебно агресивне. Од њиховог убода најчешће страдају виноградари, а могу се видети на свим местима где има нечег слатког.

Проблеми са осама понекад нису ни мало наивни. Када крене хладно време у потрази за топлотом, своје склониште траже и унутар кућа, а скорашњи догађај у месту Љуково у инђијској општини могао је добити и несрећнији епилог.

Неретко, осе знају да нападају и пчеле, а док се хране постају веома агресивне. У току напада активирају феромом који активира друге осе, а приликом убода испуштају отров.

Иако се убоди осе ресавају у кућним условима, хладним облогама, проблеми могу бити велики и са трагичним последицама. Код више убода, пацијенти се обично јављају код лекара и примају потребну терапију.

Воће које је слатко, посебно је примамљиво осама у овом периоду те је потребан опрез и обавезно добро прегледати намирнице, јер убоди могу изазвати и трагичне последице.

Извор: РТВ