УЧЕНИЦИ И ПРОФЕСОРИ ИЗ АЛБАНИЈЕ ГОСТИ СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ”

Средња стручна школа ‘’Милош Црњански“ учествује у пројекту “Superschools“ који финансирају Европска унија и Влада Републике Немачке у оквиру размене ученика са Албанијом, тако да у кикиндској образовној установи, у оквиру тог програма, борави 12 ученика и два професора Гимназије из Љеша. Они су у нашем граду боравили шест дана и том приликом учествовали у неколико радионица. Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање, заједно са Милицом Вучићевић, в.д. помоћницом покрајинског секретара за образовање, посетила је ученике ове школе и њихове госте.

“Пројекат под називом ‘Superschools’ од великог је значаја како за наш град, тако и за целу нашу заједницу јер се заснива на неговању међуљудских односа и мултикултуралности у земљама Западног Балкана. У Кикинди су боравили ученици из Албаније и веома ми је драго да смо имали прилику да им покажемо наше гостопримство, поготово кроз манифестацију Дани лудаје, али и да им приближимо нашу културу и традицију. Сви ученици кроз формално образовање стичу основну базу, али кроз овакве активности стичу способност и вештине које ће им бити кључ успеха у даљем животу“, рекла је Валентина Мицковски.

Ради се о пројекту Међувладине организације за омладинску сарадњу који је повезао Владе неколико земаља на Балкану. Укупно је учествовало 100 школа, односно 50 парова, а више од 30 образовних установа је из наше земље:

“У јуну месецу је наших 12 ученика и два професора посетило школу у Албанији, док је сада други део пројекта када смо ми домаћини. Током размена ученици су имали разне активности, радионице, посете, а све како би се реализовао циљ пројекта, односно зближавање и разбијање предрасуда на Западном Балкану“, додао је Вања Томашев, професор у Средњој стручној школи “Милош Црњански“.

Извор: Град Кикинда