УЧЕНИЦИ ИЗ ШТУТГАРТСКОГ ОКРУГА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

У оквиру сарадње између Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Канцеларије за пољопривреду и рурални развој Штутгартског округа, двадесет најбољих ученика средњих пољопривредних школа тог округа, од 15. до 20. априла бораве у студијској посети Новом Саду. Делегацију ученика и професора коју предводи члан Владе Штутгартског округа и директор Канцеларије за пољопривреду и рурални развој др Курт Мецгер, примио је заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић. Он је истакао да Нови Сад као будућа Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе може много да пружи младим људима који га посете и изразио уверење да ће и гости из Немачке одатле понети лепе утиске.

– Веома ми је драго што имамо прилику да угостимо др Курта Мецгера и средњошколце из пољопривредних и пољопривредно-прехрамбених школа. Важно је да време њиховог боравка искористимо на најбољи начин и да им представимо оно што Нови Сад може да понуди у области пољопривреде, али и да чујемо њихова искуства. У оквиру вишегодишње сарадње са савезном покрајном Баден Виртемберг, Град Нови Сад негује добре односе пре свега са Градом Улмом и ту имамо редовне размене градских званичника, студената, спортиста, уметника и културних посланика. Сигуран сам да и ова посета представља почетак озбиљне сарадње која ће дати конкретне резултате на свим нивоима – изјавио је Срђан Кружевић.

Члан Владе Штутгартског округа и директор Канцеларије за пољопривреду и рурални развој др Курт Мецгер се захвалио на пријему и истакао да је сарадња између Војводине и Баден – Виртемберга веома важна за стручњаке, али и за ученике у смислу размене знања и међусобног упознавања.

-До сада, имали смо прилику да угостимо три групе ученика из Војводине, а већ у септембру нам долази нова група. Ово је прва посета ученика из Немачке и ја сам убеђен да ће оваква сарадња трајати и бити успешна- рекао је др Курт Мецгер.

Према речима помоћника покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младена Петковића циљ посете је да се ученицима представе потенцијали Војводине и систем дуалног образовања у пољопривредним школама како би се видело шта је то што би могло да се надогради у односу на немачки систем који траје већ 60 година и који се константно мења и унапређује. У оквиру посете ученици из Немачке посетиће фарму органских говеда у Чуругу, Центар за дораду семена KWS у Бечеју, средње пољопривредне школе у Зрењанину и Вршцу, винарију у Гудурици и фарму органских оваца и коза у Суботици.