УЧЕНИЦИ ИЗ ТУРИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАНЕ БЕЉАНСКЕ БАРЕ

Свечаном приредбом посвећеном очувању животне средине, ученици Основне школе „Петар Драпшин“ из Турије започели су обележавање Дана Бељанске баре. Својим програмом малишани су указали на значај неговања и унапређења овог заштићеног парка природе, на потенцијале које овај простор нуди, као и на његову вишеструку важност за развој целе средине.

Поводом Дана Бељанске баре били су расписани литерарни и ликовни конкурс на тему овог парка природе, па је приредба искоришћена и за представљање радова и доделу награда најбољима. Свечаности у школи присуствовали су и представници локалне самоуправе, на челу са председником општине Србобран Радивојем Парошким.

„Бељанска бара је природни резерват у Војводини који је заштићен, а ми се трудимо да урадимо колико је могуће да она привуче још већи број људи који ће уживати у њеној природи. Управо сада завршавамо пешачко-бициклистичку стазу дужин око 4,4 километра, и за 15 дана, у оквиру Недеље заштите животне средине, организовачемо и отварање те стазе. Симболично ћемо прогласити да Бељанска бара у свом капацитету може да прими спортисте, рекреативце, туристе, који могу да виде њене квалитете“, рекао је обраћајући се ученицима Парошки.

Говорећи о плановима за Бељанску бару, Парошки је истакао да се размишља о томе да се изгради визиторски центар, што је неопходно како би сви који дођу на Бељанску бару имали неопходне информације о њој. „То је инвестиција о којој размишљамо, не можемо сами да је реализујемо, али се надам да ћемо заједно са Јавним водопривредним предузећем ‘Воде Војводине’ и покрајинским фондовима, успети да обезбедимо неопходна средства да се тај центар изгради. Иначе, ЈВП ‘Воде Војводине’ учествују са нама у активностима на очувању Бељанске баре, сваке године врши се порибљавање, али, нажалост, постоји и велики број рибокрадица који фактички све то анулирају. Мислим да ћемо већ од сутра са представницима овог предузећа разговарати на ту тему, и да ћемо почети проблем да решавамо. Рибочуварске службе нису довољне, треба да устројити другачији систем организације који би био ефикасан“, рекао је Парошки.

Резултати конкурса за најбољи ликовни и литерарни рад на тему „Бељанска бара“. Од укупног броја радова, одлуком комисије награђени су радови следећих ученика:

Литерарни радови

Нижи разреди:
1.  Ана Мариа Сеп – II2 – Основна школа „Вук Караџић“ Србобран
2. Ивана Шијачић – III1 – Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран
3. Ана Станојевић – IV2  – Основна школа „Вук Караџић“ Србобран

Виши разреди
1. Миланков Владанка – VI1  – Основна школа „Петар Драпшин“ Турија
2. Тодор Ракић – VII1 – Основна школа „Жарко Зрењанин Уча“ Надаљ
3. Јована Михајловић – VII1 – Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран

Ликовни радови

Нижи разреди:
1. Сара Јандрић – II1 – Основна школа „Петар Драпшин“ Турија
2. Сара Бабић – II2  – Основна школа „Вук Караџић“ Србобран
3. Анамарија Стевановић –III1  – Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран

Виши разреди:
1. Андреа Гаџић – VI1 – Основна школа „Жарко Зрењанин Уча“ Надаљ
2. Атила Маг – VII2  – Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран
3. Катарина Смиљанов – VI1 – Основна школа „Петар Драпшин“ Турија

 

Извор : Општина Србобран