УЧЕНИЦИМА ССС „4. ЈУЛИ“ НАГРАДА ЗА РАД НА ТЕМУ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ

Троје ученика Средње стручне школе „4. јули“, Катарина Којовић, Снежана Граховац и Виктор Киш, награђени су на конкурсу за избор видео радова на тему „Мултикултуралност и етничка разноликост у Војводини“, који је настао захваљујући сарадњи Асоцијације Културанова и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Средњошколцима из Врбаса уручени су таблет рачунари за видео рад под називом „Љубав према разликама“.

„Један од мотива за одлуку Секретаријата да се придружи идеји и да је свесрдно подржи, свакако јесте у тематском одређењу конкурса, али ништа мање важно није било ни то што је позив нашим средњошколцима у себи имао стваралачку водиљу – требало је да се определе за неку форму уметничког изражавања, да буду маштовити и креативни и да на теме којима се ми понекад декларативно, по уходаној навици, дичимо, одговоре активно и демонстративно“, истакао је потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Жолт Сакалаш.

Видео радови подразумевали су кратку форму, до десет минута трајања, и бавили су се темама мултикултурализма и етничке разноликости на територији АП Војводине. Важан аспект конкурса била је могућност да ученици раде самостално, али и удружено ─ у групама и да се у својим визуелним радовима служе матерњим језицима. „Наши средњошколци пружили су стваралачки рефлекс и сопствени доживљај оних вредности које умногоме одређују суштину Војводине и чине је препознатљивом и јединственом на карти Европе, као неупоредиво богатог етничког, језичког и културног простора с близу тридесет аутентичних националних заједница у складном саживоту“, додао је Сакалаш.

Извор: Општина Врбас