УЧИНИ МАЛИ АМБАСАДОРИ ПРОМОВИШУ ОБЕДСКУ БАРУ

Почетком ове школске године, Основна школа “Душан Јерковић Уча” из Шимановаца прикључила се пројекту “Академија за природу и људе”, у оквиру којег су чланови еко-тима “Уча за природу”, током посете Специјалном резервату природе Обедска бара, 6. априла, проглашени Амбасадорима овог нашег бисера природе.

Како нам рекли у шимановачкој школи, мали Амбасадори ће од сада своје наредне активности спроводити као амбасадори пројекта “Академија за природу и људе”, који је подржан од стране WWF (World Wide Fund for Nature) Адриа – светског фонда за природу који се бави заштитом животне средине. Циљ пројекта је повезивање образовних институција са управљачем заштићеног подручја, а крајњи исход овог пројекта су ученици амбасадори заштићеног подручја.

Како нам је рекла помоћница директора шимановачке основне школе Милана Падежанин, мали амбасадори ће промовисати природне лепоте и културно-историјске вредности нашег заштићеног подручја – СРП Обедска бара.

“Пројекат се спроводи кроз више различитих области – од формирање тима под називом „Уча за природу“ који чини 14 ученика од 2. до 7. разреда и 4 учитељице, преко прикупљања података за културно-историјско наслеђе нашег краја па до биодиверзитета – биљног и животињског света које је специфично за ово подручје. Истраживањем и прикупљањем података за културно-историјско наслеђе нашег краја, настала је кратка публикација “Материјално и нематеријално наслеђе нашег краја”. Један од занимљивијих задатака био је израда модела заштићеног подручја и његово презентовање пред комисијом WWF тима” – рекла нам је Падежанин, и додала да је за децу најзанимљивији део пројакта управо посета Обедској бари и упознавање на терену са значајем природе и начинима њене заштите.

Извор: Општина Пећинци