УДРУЖЕНИ ДО БОЉЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ БАНАТА

Резултати осамнаестомесечног прекограничног пројекта “Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, вредног 345.815 евра, који су реализовали Град Кикинде и Западни универзитет у Темишвару, данас су представљени на завршној конференцији. Промовисан је Годишњи календар етно манифестација у српском и румунском делу Баната. Јавност ће ускоро бити упозната са књигом “Банат на десет начина”, али и који су ресторани добили сертификат „Храна из Баната”:

– До 18. новембра, по 25 ресторана из српског и румунског дела Баната, добиће сертификате и понети тај заштитни знак. Свечаност ћемо у Кикинди, уприличити наредног петка, 16. новембра. Могу да потврдим да су у подједнакој мери заступљени ресторани из сва три округа Баната, а који имају богату понуду традиционалне банатске кухиње. Надамо и очекујемо да ће наставак овог пројекта бити одобрен. Желимо да се бавимо етномузикологијом Баната. Тиме бисмо заокружили причу која се односи на народно стваралаштво – саопштио је Саша Танацков, члан ГВ и координатор активности пројекта. Отилија Хедешан, проректорка Западног универзитета, навела је да је на завршној конференцији представљен туристички спот о културном наслеђу Баната:

– Најважнији сегмент јесте електронска платформа овог пројекта. Ту ће се сачувати све информације које се тичу пројекта “Локално наслеђе за активни туризам у Банату“. У односу на друге пројекте прекограничне сарадње, овај се односи на цео Банат, укјучујући планински и равничарски – прецизирала је проф. др Отилија Хедешан, док је Лидија Милашиновић, директорица Народног музеја, додала да је њихов конкретан допринос пројекту био у виду књиге о традициналној храни Баната са занимљивим рецептима.

Извор : Град Кикинда