UDRUŽENJE BORACA: 23 GODINE OD NATO BOMBARDOVANJA

Danas se navršava 23 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Napadi su započeti 24. marta 1999 godine, nešto pre 20.00 časova i trajali su 11 nedelja, navodi subotica.info.

Za vreme agresije poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, škole, zdravstvene ustanove, privredni objekti, medijske kuće, spomenici kulture. Materijalna šteta koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjuje se na oko sto milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa. Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999.godine. Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i nealbanskog stanovništva.

Đorđe Panić predsednik Udruženja za zaštitu prava boraca i građana – UZZPBIG, ističe da je za vreme NATO agresije na našu zemlju opština Subotica gađana raketama 7 puta.

Subotica, 15. aprila 1999, prvi nalet, naselje Mali Radanovac, sa dve rakete gađan pokretni radar. Cilj je promašen ali su pogođeni stambeni objekti.

Palić, 19.Aprila, drugi nalet tri rakete. Prva raketa pogađa meteorološku stanicu, druga raketa pada u jezero Palić a treća pogađa auto kamp.

Subotica, 10 Maja, treći nalet oko 12.00 časova u Crvenom selu, sa dve rakete gađan je radio relejni toranj ali je cilj promašen. Pogođena je samo upravna zgrada.

Panić je dodao da agresiju na našu zemlju, traume i bolesti zbog osiromašenog oranijuma koje i dan dana nosimo u sebi ne smemo nikada zaboraviti a ni oprostiti.

(info i foto: Udruženje za zaštitu prava boraca i građana)

Izvor: subotica.info