УДРУЖЕЊЕ “ОДЛОЖИ И ПОМОЗИ”, УЗ ПОМОЋ ГРАДСКИХ СЛУЖБИ И ВПД “СРЕДЊИ БАНАТ,” ОЧИСТИЛО ЗАГАЂЕН КАНАЛ УЗ ПИЈАЦУ И РЕЦИКЛИРАЛО ОТПАД

Хуманитарно удружење “Одложи и помози”, у сарадњи с Градом Зрењанином, јавним комуналним предузећима, ВПД “Средњи Банат” и волонтерима, јуче је завршило еколошку акцију чишћења канала уз део централне пијаце намењен продаји половне робе (”бувљак”). Тај канал представља један од отворених рукаваца некадашњег тока Бегеја, пре његовог улива у градску канализациону мрежу, а због несавесног одлагања отпада представља дугогодишњи проблем и потенцијални извор заразе.

Захваљујући ангажовању људства и механизације Водопривредног привредног друштва “Средњи Банат”, ЈКП “Чистоћа и зеленило”, ЈКП “Водовод и канализација”, ЈКП “Пијаце и паркинзи”, и уз подршку Града Зрењанина, канал је очишћен у целој дужини и том приликом депоновано је десет камиона отпада. Завршетку акције јуче су присуствовали представници свих предузећа, који су упутили апел корисницима и посетиоцима централне пијаце да брину о животном окружењу и не остављају отпад на површинама и местима која за то нису предвиђена.    

 Покретач акције, испред удружења “Одложи и помози”, Тијана Мијовић рекла је да је суштина акције била прикупљање рециклажног отпада, чији се приход од рециклаже усмерава у хуманитарне сврхе Косову и Метохији.
– Акција је имала још један циљ, а то је да удружимо јавна комунална предузећа и предузеће “Средњи Банат”, како би решили дугогодишњи проблем загађења овог канала. Чишћење је трајало два дана, а наша акција месец ипо, током које су долазили волонтери и скупљали рециклажни отпад. Задовољна сам одзивом, а посебно чињеницом да су се највише јављали и учествовали средњошколци – истакла је Мијовић.  

Немања Милинковић, вршилац дужности директора ЈКП “Чистоћа и зеленило”, захвалио се активистима удружења “Одложи и помози” у име Града Зрењанина и у име свог предузећа на гесту и жељи да се очисти део нашег града, док је Бранислав Добријевић, руководилац одељења пијаца у ЈКП “Пијаце и паркинзи”, рекао да је загађење овог канала представљало проблем, како за пијачну управу и кориснике њихових услуга, тако и за суграђане који живе на овој територији.
– Одазвали смо се позиву удружења “Одложи и помози” и укључили се у решавање овог проблема. Урађен је добар посао и начињен још један корак ка даљем уређењу и проширењу простора централне пијаце, на чему радимо заједно са локалном самоуправом и Министарством за државну управу и локалну самоуправу. Конкурисаћемо за добијање средстава за ту намену, јер нам је жеља да површину која се сада користи као “бувља пијаца” у наредном периоду асфалтирамо и поставимо настрешнице – казао је Добријевић.

Вршилац дужности директора ВПД “Средњи Банат” Милош Радосављевић рекао је да се ово предузеће укључило у акцију заједно са градским комуналним предузећима и ангажовањем своје механизације помогло да се очисти канал и дивља депонија. 
– Радо смо се одазвали позиву организатора за учешће у акцији и уз подршку градоначелника и локалне самоуправе мислим да смо вратили лепо лице овом делу града, однето је десет камиона разног отпада и овај канал сада пружа сасвим другачију слику. Наше ангажовање је овде било с багером и три камиона, а некако се поклопило да се радови изведу баш када се обележава Дан заштите животне средине – истакао је Радосављевић.  

Извор: Град Зрењанин