УКИНУТИ ПРЕЛЕВМАНИ ЗА УВОЗ МЛЕКА У ПРАХУ

Произвођачи дечје хране, слаткиша и сладоледа ове године смањиће трошкове за више од 700.000 евра.

Произвођачи дечје хране у Србији, као и произвођачи сладоледа и кондитори од 1. јануара ослобођени су дажбине за млеко у праху, што ће им у 2019. години донети уштеде веће од 700.000 евра. Од тада се примењује одлука по којој посебне дажбине за млеко у праху ове године неће плаћати произвођачи дечје хране, слаткиша и сладоледа, саопштила је Привредна комора Србије. Димитрије Ивановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију ПКС, рекао је да је захваљујући сарадњи са Министарством пољопривреде и Министарством финансија, ПКС успела да реализује иницијативу о укидању прелевмана на млеко у праху за производњу дечје хране у 2019.

– Иста погодност је у претходном периоду остварена и за произвођаче у кондиторској индустрији и произвођаче сладоледа, који су већ остварили уштеде у производњи и промету и тиме обезбедили већу конкурентност домаћих производа на домаћем и страном тржишту – истакао је Ивановић.

Иницијатива је потекла од представника компанија, окупљених у Групацији произвођача дијететских намирница и дечје хране. Извршни директор Фабрике дечје хране у Добановцима Жељко Цигановић оценио је да је укидање прелевмана на млеко у праху, кључну сировину за производњу дечје хране за узраст од шест до 12 месеци, изузетно значајно јер су домаће фирме сада конкурентне фабрикама у Европској унији, које ту врсту намета нису имале. Како је рекао, оваква одлука сигурно ће допринети да домаћи произвођачи прошире асортиман млечним производима за децу. Очекује и да ће ова мера утицати и на домаће произвођаче млека да модернизују погоне и производњу, како би сировина за дечју храну могла да се нађе у Србији. Према његовим речима, уштеде које очекује у својој компанији у 2019. години, захваљујући укидању прелевмана, износе око 50.000 евра.

Извор: Политика