УКЛОЊЕНА ДЕПОНИЈА У УЛИЦИ БОРЕ ШИПОША У ПАНЧЕВУ

Радници ЈКП „Хигијене“ поново су очистили дивљу депонију у Улици Боре Шипоша, у насељу Топола. Наталожени отпад, земљу, шут, бетонске остатке, амбалажу, стари намештај, ауто-делове, гуме, грање и др. уклонили су помоћу багера, два велика возила са дизалицом и три камиона с приколицом, у више тура.

Редовно чишћење није прекинуло лоше навике дела становништва које на ово место довози разни отпад, те за отприлике месец дана од чисте површине настане дивља депонија.

На терен су изашли и обишли раднике Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Мишо Марковић, директор ЈКП „Хигијена“, Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ и Бобан Ђурђев, секретар Секретаријата за инспекцијске послове Градске управе града Панчева.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, апеловао је на суграђане да отпад не одлажу на места која нису предвиђена за то:

– Више пута смо чистили дивљу депонију у Улици Боре Шипоша. Нажалост, ово није једина депонија ове врсте, има их неколико у нашем граду. ЈКП „Хигијена“ се труди да све депоније очисти, уклони и уреди те површине на територији нашег града. Међутим, депоније се поново стварају и то је проблем. Одлучили смо да посетимо запослене у „Хигијени“ и „Зеленилу“ на терену, да им дамо подршку и да знају да је град овде за њих. Пошто се простор очисти, биће оплемењен новим садницама, уредиће се та зелена површина, која, надамо се после овог чишћења, неће бити више депонија и да је ово последњи пут да је уклањамо. Ово је акција коју ми континуирано спроводимо годинама, али депоније се поново стварају. Ми као град желимо да апелујемо на све наше суграђане да отпад отклањају на прописан начин, да носе на депонију или да га одлажу у посуде које су по целом граду постављене и верујем да ће то довести до тога да немамо овакве слике у нашем граду.

Мишо Марковић, директор ЈКП „Хигијена“, рекао је да руководство ЈКП „Хигијена“ обилази запослене на терену, да ће учинити све што је у њиховој надлежности и одржати комунални ред у граду:

– Од јутрос од седам часова, запослени у ЈКП „Хигијени“ су кренули да отклањају депонију у Улици Боре Шипоша. Пет камиона је напуњено и отишло већ на депонију. Радиће се док се депонија не очисти. Без обзира на услове, запослени раде у три смене, 24 сата, 365 дана у години, настојећи да наш град буде чист и леп.

Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“, истакао је важност очувања јавних површина у граду Панчеву:

– Град Панчево је са својим комуналним службама спровео акцију чишћења дивље депоније у насељу Топола. У склопу те акције ЈКП „Зеленило“, у оквиру своје делатности, садње и уређења зелених површина, предвидело је да овде уради један леп дрворед. На тај начин ћемо показати грађанима како ми бринемо о зеленим површинама, а и њима да укажемо да је неопходност уређења свих површина у граду и одлагања смећа на правом месту, а не на било које место на јавним површинама, неопходно за уређење овог града.

Бобан Ђурђев, секретар Секретаријата за инспекцијске послове Градске управе града Панчева, рекао је да ће се појачати инспекцијски надзор по питању дивљих депонија:

– Са аспекта инспекције ми јесмо дали налог да се депонија очисти и даћемо и даље налоге. Међутим, мислим да није поента у томе, већ да пробудимо свест грађана да се то не дешава. Да бисмо предупредили све то, ми смо појачано организовали надзор у смислу инспекцијског надзора и одржавања комуналног реда од стране комуналне милиције, те ћемо на тим локацијама које су ургентне поставити дежурства. Предвиђене су казне и за физичка и за правна лица који се понашају овако неодговорно и праве ове депоније.

Извор: Град Панчево