,,УКУСИ ТРАДИЦИЈЕ“ ПО ТРЕЋИ ПУТ ОДРЖАНИ У РУСКОМ КРСТУРУ

Треће издање манифестације ,,Укуси традиције“ одржано је протеклог викенда у Руском Крстуру. И ове године посетиоци су, кроз целодневни програм, имали прилику да виде поступак припреме традиционалних јела, али и да иста дегустирају. Организоване су радионице за децу везане за традицију, припрему јела и старе дечије игре, као и изложба посвећена традиционалном наслеђу и културно – уметнички програм, а све у циљу приказивања русинске традиције, као и русинске и кухиње осталих националних заједница које живе у општини Кула.

Манифестацију је обишао и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, који је рекао да је од осталих издваја то што посетиоци могу да виде како се јела спремају, али и да их дегустирају. Он је истакао и да је манифестација фокусирана на Руски Крстур јер је ово место центар Русина и најдоследније негује традицију у свим сегментима:

,,Ово је 3. манифестација по реду. Део приче о Руском Крстуру и Русинима, односно о култури тог народа, свакако је кухиња. Оно што ову манифестацију издваја од осталих је што се, поред презентације јела, она и директно спремају, па посетиоци могу видети како се јела спремају и дегустирати их. Ту је и забавни програм и све оно што иде уз целу ту причу. Манифестација је за сада фокусирана на Руски Крстур, с тим што буду и гости са стране, али 90% излагача јесте одавде јер је ово центар Русина и најдоследније негују традицију у свим сегментима русинског народа“.

Извор: Општина Кула