УЛАГАЊЕ У ЗДРАВСТВО ЈЕСТЕ СТРАТЕШКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за здравство доц. др Зораном Гојковићем, уручио је данас представницима седам здравствених установа у Војводини уговоре у вредности од 262 милиона динара за инвестиционо одржавање објеката тих установа.

„Ова средства, као и средства раније издвојена за медицинску опрему, реконструкцију болница, клиника и домова здравља, јесу плод стратешког опредељења за улагање у здравство, које је програмски одређено 2016. године, када је формирана ова Покрајинска влада“, изјавио је потпредседник Милићевић.

Да то опредељење није само декларативно, Милићевић је навео да је од јуна 2016. године у унапређење здравственог система у АП Војводини, Покрајинска влада уложила више од 3,7 милијарди динара. У 2018. години, такође, буџет за здравство је 2,8 милијарди динара, за набавку медицинске опреме, као и за побољшање услова за лечење пацијената и рада лекара и медицинских радника.

Потпредседник Милићевић изразио је уверење да је овим стратешким издвајањима учињен значајан искорак да се надокнади вишегодишње недовољно улагање у здравство.

Међу највећим инвестицијама, Милићевић је издвојио реконструкцију интернистичког блока у Општој болници Панчево, изградњу нове зграде Хитне помоћи у Новом Саду, набавку магнетне резонанце за Дечју болницу и изградњу објекта у којој ће бити смештена, опремање ангио-салама општих болница у Зрењанину, Суботици и Сомбору, као и за израду пројекта комплетне реконструкције зграде Поликлинике Клиничког центра Војводине, у коју није озбиљније улагано од 1985. када је отворена.

„Важни су апарати, медицинска опрема, уредни и чисти објекти у клиникама и болницама, али су можда најважнији људи који пружају здравствене услуге. Храбри најава председника Вучића и премијерке Брнабић да ће до краја године бити повећане плате у здравству. И у Покрајинској влади ћемо разговарати који су то начини и модели да покушамо додатно да стимулишемо рад људи у здравственом сектору, као што су могућност едукације и примене знања, што би их определило да остану у својој земљи“, поручио је потпредседник Покрајинске владе.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић је навео да су са 262 милиона динара колико је данас расподељено на основу јавног конкурса, обезбеђени нови дијагностички радиолошки центар за болнице у Врбасу и Сенти, припрема се пројектна документација за комплетну реконструкцију болнице у Сенти, завршава се климатизација и опремање полуинтензивног и интензивног дела операционих сала у болници у Сремској Митровици, Департман бање у Бездану опште болнице у Сомбору добиће нови бањски бунарски и базенски комплекс, Дечја болница завршава своје спољашње уређење и добија противпожарно степениште, затим на Институту за онкологију у Сремској Каменици биће реконструисано интерно одељења и изграђен нови дијагностички објекат за магнетну резонанцу.

„Највише средстава на овом конкурсу добио је Клинички центар Војводине, као највећа здравствена установа на територији Војводине и, нажалост, установа која има најлошију инфраструктурну ситуацију. Крећемо у комплетну реконструкцију Клинике за абдоминалну и трансплатациону хирургију, радићемо одељење интензивне и полуинтензивне неге Клинике за инфективне болести, завршавамо Клинику за гинекологију, урадиће се нови терапеутско-базенски комплекс за рехабилитацију, Покрајинску болницу коначно прикључујемо на градску топлану, и финансирамо припрему нових пројеката за следећи период“, навео је доц. др Гојковић.

Покрајински секретар за здравство је изнео да се наставља са улагањима у овој области у целој Војводини и да практично не постоји ни један објекат здравственог система у Војводини у коме се тренутно нешто инфраструктурно не ради.