УЛТРАМАРАТОНЦИ ТРЧЕ ЗА ЛАНУ

Група тркача из Врбаса, заједно са члановима Спортског удружења „Следи ме“ из Сомбора и Атлетског клуба „Хајдук Маратон Тим“ из Куле, учествоваће у недељу, 30. августа, у хуманитарном штафетном УЛТРАМАРАТОНУ од Сомбора до Новог Сада, дугом 100 километара, који се организује као акција подршке и прикупљања помоћи за Лану Јовановић.

Учесници ће „продавати своје километре“ а уплатом на жиро рачун мале Лане Јовановић у склопу фондације, или слањем СМС-а 195 на 3030, сви заинтересовани постају део акције „СМС за километар“, односно купују свој километар трке. „Ово је тек прва од великог броја манифестација које су увелико у припреми. Хвала свим добрим људима који су нам помогли, идејама, финансијски и радом, у организацији овог ни мало једноставног подухвата. Хвала свима који имају слуха за једину жељу свих нас – ДА ЛАНА ЖИВИ. Спинална мишићна атрофија, тип 1, коју има и Лана Јовановић, веома је опака и смртоносна болест за бебе. Оне никада не могу чак ни да дођу до стадијума када самостално седе. Њима је у каснијој фази потребна и сонда за храњење, апарати за дисање, па и апарат за кашљање. Даћемо све од себе да се што пре скупе средства за то да мала Лана осети прве кораке и доживи привилегију коју ми тркачи имамо сваким кораком на стази“, саопштили су организатори.

Уз помоћ механичке вентилације деца са овом болешћу могу да живе и дуже од две године, али захтевају сталну и интензивну негу. Једини начин на који се може спречити даље напредовање болести јесте терапија у САД, која кошта 2,4 милиона евра и мора се примити најкасније до друге године. Лана Јовановић је део хумане фондације ‘Буди Хуман’ и за њу су покренуте многе акције (базари, хумане лицитације, концерти, представе…) с обзиром да је сума велика, а време тече. Све уплате и донације су транспарентне и проверљиве.

Извор: Општина Врбас