УМЕСТО АМЕРИЧКОГ, ХОЋЕМО РУСКИ КУТАК У НОВОМ САДУ!

„Српска радикална странка је мишљења да су средства из буџета Културног центра града Новог Сада намењена за тзв. „Амерички кутак“ узалуд бачена, јер од програма које реализује „Амерички кутак“ никакве користи немају грађани Новог Сада. За 14 година постојања „Америчког кутка“, Новосађани су показали да су апсолутно незаинтересовани за његов рад, као и за промовисање америчког система вредности и културе. Грађани Новог Сада су најбоље на својим леђима осетили америчку „културу“ у пролеће 1999. године, када су засути бомбама и када су остали без сва три моста, рафинерије, зграде телевизије… Српска радикална странка тражи да Културни центар укине „Амерички кутак“ и уместо њега, у сарадњи са амбасадом братске Руске федерације, формира „Руски кутак“ у Новом Саду.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао, да нема ништа природније и логичније него да се кроз програме Културног центра, Новосађанима омогући да упознају пребогату руску културу и језик братског народа и вековног савезника српском народу.

„Српски народ има пријатеље широм света, пријатељи су свуда на земљиној кугли, тамо где поштују територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и тамо где нам, за пуштање неке повољне кредитне линије или привредну сарадњу, не траже део државне територије. Кроз читаву историју нераскидива је, братска веза између српског и руског народа. После Октобарске револуције, неколико хиљада руских емиграната нашло је нови дом у Новом Саду и његовој непосредној околини. У Сремским Карловцима је основана Руска православна загранична црква. Руски научници, уметници, инжењери, лекари имали су огроман утицај на развој и напредак Новог Сада. Формирање „Руског кутка“ у оквиру Културног центра Новог Сада омогућиће грађанима Новог Сада да упознају пребогату и задивљујућу руску историју, језик, културу, поезију, музику.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да, инсистирају на томе да се у години великог јубилеја, стогодишњице од победе у Првом светском рату, обнове надгробни споменици официрима руске царске војске, на Успенском гробљу у Новом Саду.

„Нови Сад мора на себе преузети бригу око санације, рестаурације и заштите споменика високим официрима руске царске војске, који су сахрањени у нашем граду. Српска радикална странка не одустаје од иницијативе да се у Новом Саду подигне споменик осведоченом српском пријатељу, последњем руском цару Николају II Романову. Наша идеја је била да се на стогодишњицу од страдања руске царске породице, цару Николају подигне споменик у Новом Саду. Међутим, Савет за културу, као надлежно радно тело Скупштине Града, више од годину дана не одговара на нашу иницијативу. Хоћемо споменик цару Николају Романову у Новом Саду. Уместо америчког, хоћемо „Руски кутак“ у нашем граду.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.