УМЕСТО ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НИЧЕ НОВА ШУМА

Србобран је данас, уз порибљавање ДТД, имао и велику акцију пошумљавања. Овога пута површина на крају Шумадијске улице, на којој се некада налазила дивља депонија, претворена је у простор оплемењен садницама храста лужњака, медунца, дивље трешње и других, које је Општина Србобран обезбедила уз подршку Министаства заштите животне средине.

„Општина Србобран у сарадњи са Министарством заштите животне средине наставља са акцијама пошумљавања и у овој години. На овој локацији некада се налазила дивља депонија коју смо својим средствима успели да очистимо и на основу тога затражила средства за пошумљавање од наведеног министарства. Хвала Министарству заштите живтне средине на разумевању на подршци и надам се ће реализација пројекта обезбедити да се на овом локалитету више не одлаже отпад. Очекујем да у наредном периоду добијемо још површина које ће бити пошумљене, као и да грађани постану наш савезник у овим акцијама, како би очували и подигли све оне саднице које смо данас засадили и све оне будуће. Данас су нам у акцији помагали ученици основних школа у Србобрану, еколошки активисти и бројни грађани, сви они који желе да се повећа шумски фонд на територији општине Србобран, која је, нажалост, била при дну лествице када се говори о пошумљености, али се и надамо и чинимо све да се поправљамо своју позицију на тој лествици. Успели смо у претходним годинама да посадимо више хиљада садница разног дрвећа, важно је да их сада одржавамо, због чега смо за следећу годину обезбедили средства за куповину трактора и цистерне који ће искључиво служити за заливање свих засада ове врсте“, рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и подсетио да је претходном периоду Министарство заштите животне средине обезбедило локалној самоуправи и један нови камион за одношење отпада са улица, што је значајно помогло да се унапреде услуге ЈКП „Градитељ“.

Акцији пошумљавања присуствовала је и Сара Павков, државна секретарка у Министарству заштите животне средине, која је истакла да су пројекти пошумљавања већ традиционални на територији Србобрана.

„Општина Србобран показала је прави континуитет и одлучност да унапреди животну средину. И прошле године је Министарство заштите животне средине подржало пројекат пошумљавања, а ове године је у питању количина од 1.000 садница различитих врста, храста лужњака, медунца, дивље трешње и других врста. Радује, наравно, присуство најмлађих Србобранаца, за које се надамо да ће сутра бити генерација која ће правити још боље промене и бити поносни што су данас започели свој рад у области заштите животне средине. Ми се кроз конкурс трудимо да дајемо смернице свим јединицама локалне самоуправе да прилагоде саднице терену који је дефинисан за пројектну активност, зато што је потребно да врста садница одговара одређеном подручју, да се сачува земљиште, да утиче позитивно на смањење ерозије, али и да доприноси биодиверзитету, односно да постоје и неке медоносне врсте стабала“, рекла је овом приликом Сара Павков.

Извор: Општина Србобран