„УМЕСТО КАРАНФИЛА“ ПОСЕБАН ПОКЛОН ЗА ДАН ЖЕНА

Поводом обележавања 08. марта – Међународног дана жена, биоскоп „Југославија“ Културног центра Врбаса и Удружење ликовних уметника Врбаса – УЛУВ, припремили су културно-уметнички програм под називом „Уместо каранфила“.

„У програму који припремамо учествоваће и представиће се жене из драмске, музичке и ликовне уметности, као и књижевности. Жеља нам је да направимо један спој речи, песме и слике, и да кроз сарадњу на посебан начин обележимо овај празник и поклонимо публици једно посебно вече. Истовремено, жеља нам је и да овакви видови програма прерасту у традицију, јер сматрамо да се оваква дешавања утичу на буђење и богаћење културно-уметничке свести свих генерација грађана наше општине“, поручила је Љубица Делибашић, руководилац биоскопа „Југославија“.

У програму ће учествовати женски вокали Градског хора из Врбаса, сценским наступом представиће се Јелица Брестовац и Драгана Глувња Бабић као пратња за клавиром, поезијом Љубица Делибашић, а изложбом уметничких дела жене уметници, чланови УЛУВ-а.

„Наша изложба предвиђена је са намером за сам крај програма, јер ове године, уместо каранфила, поклањамо песму, стих, глуму а све се то може преточити у једну слику као крајњи резултат испричане приче или емоције. Свесне смо чињенице да се негде и у неком моменту изгубила суштина овог празника, који би требало да представља глас жене која се изборила за своје ЈА. Суштина овог празника није само у узимању и давању. Суштина је у комплексности жене као личности и као особе, признавању квалитета које она поседује и које окружење у коме живи треба да препозна и поштује. Идеја целог програма је да ми као уметнице истакнемо своје ЈА оном енергијом која је део карактера сваке од нас. Некоме је то реч, некој стих или песма а нашим чланицама је слика. И управо свако уметничко дело које ће бити изложено има своје ЈА и има своју причу и поруку, а љубитељима уметности остављамо да пресуде да ли је она читљива, оправдана и препознатљива“, најавила је програм „З*Уместо каранфила“ Тамара Барановски, председница УЛУВ.

Културно-уметнички програм биће изведен 07. марта у холу биоскопа „Југославија“, са почетком у 18.00 часова.

Извор: Општина Врбас