УМЕСТО СУМЊИВИХ ДИПЛОМАЦА СА ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА ПОДРЖАТИ ДАРОВИТЕ СТУДЕНТЕ И МЛАДЕ НАУЧНЕ РАДНИКЕ Саопштење Г.О. Срс Нови Сад

                Српска радикална странка је подржала предлог да се из буџета Града Новог Сада издвоје средства за финансијску подршку Фонду за стипендирање и подстицање даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду, уз очекивање и наду да ће градска власт, коначно, имати далеко више слуха за њихове потребе.

                „Ми српски радикали сматрамо да је издвајање средстава за 10 стипендија, у висини од 17.000 динара месечно, изузетно мало и незадовољавајуће за Град Нови Сад, који има годишњи буџет преко 30 милијарди динара и суфицит између 5 и 6 милијарди. Годинама у назад инсистирамо да се тај број повећа и да Нови Сад буде лидер и пример за све остале донаторе Фонда, који подстиче и стипендира младе научнике и стручњаке. 2 милиона динара на годишњем нивоу за ове сврхе је поражавајуће у ситуацији када поједина градска предузећа троше далеко више новца само на годишње репрезентације. Иако се овај трошак у Одлуци о буџету води као текући, ми сматрамо да од улагања у младост и образовање нема ништа капиталније“ – истакла је Марина Недељковић, посланик Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине.

                „Предлажемо и да се уведе посебан број стипендија за најбоље студенте докторских студија, те да се успостави сарадња између градских управа, предузећа и новосадског Универзитета како би се најбољим студентима и младим научним радницима, одмах након завршетка студија понудио адекватан посао у струци за коју су се школовали. Тиме бисмо спречили њихов одлазак из земље, дуготрајно тражење посла, могућност да одмах након завршетка школовања стекну преко потребно радно искуство и праксу, а Град би тиме, у редовима својих предузећа и управа, добио квалитетан радни кадар и будуће младе стручњаке“ – додала је Недељковић, сматрајући да смо годинама уназад, приликом одабира челних људи Града, а посебно директора јавних и јавно-комуналних предузећа сведоци потпуно порешне селекције која фаворизује сумњиве дипломе са приватних факултета, који ничу као печурке после кише.

                „Квази стручњака са приватних факултета, са инстант дипломама и крајње сумљиви знањем има и у садашњем Градском већу, а поготову их има међу директорима јавних и јавно-комуналних предузећа. Само четири директора имају државне факултете, а сви остали приватне. Каква се порука шаље младим људима, који желе да се образују, да за њих места у јавним служама нема, осим ако нису купили диплому? Ми смо мишљења да свака власт на места директора треба да бира свој кадар, да су јавни конкурси чиста фарса и мртво слово на папиру, али да на те позиције треба да дођу часни, одговорни и стручни појединиц, од којих нас неће бити срамот,а нити ће нас болети глава“ – закључила је Марина Недељковић.