УМРЕЖАВАЊЕ МЛАДИX РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић поздравили су  учеснике пројекта “Сусрети младих Републике Србије и Републике Српске“ који реализује удружење Омладина ЈАЗАС Нови Сад. “Сусрети младих“ се одржавају од 20. до 24. децембра у Србији, а око 100 младих ће боравити у Новом Саду. Пројекат је предузет с циљем да млади добију прилику за интерактивно учење, креативни рад и умрежавање кроз разноврсне едукативне и спортско-забавне садржаје.

-Ово није протоколарни сусрет, већ добро дефинисан програм у пет различитих радионица које треба да допринесу припреми младих за свет одраслих. Честитам свима који су креирали овако добар концепт. Са Републиком Српском имамо пријатељске односе, а овако показујемо да водимао рачуна о младима који треба да имају изражену улогу у друштву, али и одговорност. Нови Сад показује да Омладинска престоница Европе представља систем за будућност, а не једногодишњу титулу. Ово јесте начин да се одговори на изазов одласка младих из својих земаља у овом региону, и сви заједно треба да покажемо активизам на томе да их укључимо у доношење одлука и да виде да и од њих зависи у каквим ћемо градовима и државама живети – нагласио је градоначелник Вучевић.

Министар Удовичић рекао је да је Нови Сад у последњих годину дана показао колико је гостопримљив да прими младе из целе Европе.

-Од омладине очекујемо конкретне закључке на основу којих ћемо видети у ком правцу даље да се крећемо. Они треба да преузму лидерске улоге, да правилно одговоре на изазове, а тимски рад даје креативна решења, и треба увек да покажемо спремност да учимо једни од других – навео је Удовичић.

Соња Давидовић изразила је задовољство због сарадње два министарства и оценила да су овакви сусрети значајни због повезивања младих, за њихово лично усавршавање, али и због реализације заједничких пројеката.

-Очекујемо од њих да да током боравка у Новом Саду и Београду изађу са конкретним идејама на основу којих би касније израдили акционе планове и у складу с њима деловали – истакла је министарка Давидовић.

Млади ће учити како да се активно укључе у друштвене процесе и да стекну знања и вештине које ће им у будућности помоћи да раде на побољшању сопственог положаја, али и развоја заједница из којих долазе. Неке од тема којима ће се бавити у Новом Саду су заједнички пројекти цивилног друштва у региону, дигитални свет као место повезивања младих, мобилност кроз омладинске програме, креативно прикупљање средства и јавни простори-простори за младе.